Bardzo fajny sposób na przyrządzenie kurczaka pieczonego w całości. Jeśli zostanie spłaszczony, doskonale przechodzi przyprawami i cały się rumieni.
Przepis na kurczaka pieczonego na płasko
Składniki:
- 1 tuszka z kurczaka,
- 8 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- duża łyżka masła,
- łyżka papryki mielonej (najlepiej wędzonej),
- płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
- łyżeczka ulubionych ziół, sól, pieprz.
Jak zrobić kurczaka pieczonego na płasko?
- Kurczaka połóż na piersiach, wytnij kręgosłup – zobacz wideo.
- Obróć, spłaszcz dłonią, natrzyj solą.
- Oprósz papryką mieloną, kurkumą, ziołami i pieprzem, polej roztopionym masłem, dokładnie natrzyj.
- Kurczaka odstaw do zamarynowania – minimum na godzinę, najlepiej na kilka.
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 1 godz. 20 min. – przez pierwsze pół godziny położony na piersiach, potem przewróć. Gotowy kurczak powinien być równomiernie zrumieniony na ciemnozłoty kolor.
- Podziel na porcje i podawaj z wytworzony sosem własnym.