Kurczak pieczony na płasko. Wychodzi cały rumiany!

Bardzo fajny sposób na przyrządzenie kurczaka pieczonego w całości. Jeśli zostanie spłaszczony, doskonale przechodzi przyprawami i cały się rumieni.

Przepis na kurczaka pieczonego na płasko

Składniki:

  • 1 tuszka z kurczaka,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • duża łyżka masła,
  • łyżka papryki mielonej (najlepiej wędzonej),
  • płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
  • łyżeczka ulubionych ziół, sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka pieczonego na płasko?

  1. Kurczaka połóż na piersiach, wytnij kręgosłup – zobacz wideo.
  2. Obróć, spłaszcz dłonią, natrzyj solą.
  3. Oprósz papryką mieloną, kurkumą, ziołami i pieprzem, polej roztopionym masłem, dokładnie natrzyj.
  4. Kurczaka odstaw do zamarynowania – minimum na godzinę, najlepiej na kilka.
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 1 godz. 20 min. – przez pierwsze pół godziny położony na piersiach, potem przewróć. Gotowy kurczak powinien być równomiernie zrumieniony na ciemnozłoty kolor.
  6. Podziel na porcje i podawaj z wytworzony sosem własnym.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *