Na liście składników mniej więcej to samo, co na etykiecie paprykarzu w puszce, jeśli jednak zrobicie go samodzielnie, wychodzi bez porównania lepiej. Super na kanapki albo jako sałatka.
Przepis na paprykarz szczeciński
Składniki:
- 2 większe cebule,
- pół małej główki białej kapusty,
- 1 papryka słodka,
- 3 średnie marchewki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- apryka mielona ostra według smaku,
- 1 kg wędzonych ryb – u mnie morszczuk, może być też makrela czy dorsz (przed obraniem ze skóry i ości),
- 200 gramów ryżu, o
- lej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić paprykarz szczeciński?
- Ryż ugotuj na sypko, przestudź.
- Cebulę pokrój drobno, lekko zrumień na oleju.
- Dorzuć drobno poszatkowaną kapustę oraz startą marchewkę, wlej niecałą szklankę wody, duś pod przykryciem przez około 15 minut – aż kapusta zmięknie.
- Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i duś jeszcze 5 minut.
- Dopraw papryką słodką, ostrą oraz solą, dodaj koncentrat, wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, dodaj posiekaną natkę i ryż, wszystko bardzo dokładnie połącz.
- Rybę pozbaw skóry i ości, dodaj do przestudzonych warzyw i ryżu, mieszaj aż składniki się połączą.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.