Paprykarz szczeciński własnej roboty. Bez porównania do sklepowego!

Na liście składników mniej więcej to samo, co na etykiecie paprykarzu w puszce, jeśli jednak zrobicie go samodzielnie, wychodzi bez porównania lepiej. Super na kanapki albo jako sałatka.

Przepis na paprykarz szczeciński

Składniki:

  • 2 większe cebule,
  • pół małej główki białej kapusty,
  • 1 papryka słodka,
  • 3 średnie marchewki,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, 
  • apryka mielona ostra według smaku,
  • 1 kg wędzonych ryb – u mnie morszczuk, może być też makrela czy dorsz (przed obraniem ze skóry i ości),
  • 200 gramów ryżu, o
  • lej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić paprykarz szczeciński?

  1. Ryż ugotuj na sypko, przestudź.
  2. Cebulę pokrój drobno, lekko zrumień na oleju.
  3. Dorzuć drobno poszatkowaną kapustę oraz startą marchewkę, wlej niecałą szklankę wody, duś pod przykryciem przez około 15 minut – aż kapusta zmięknie.
  4. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i duś jeszcze 5 minut.
  5. Dopraw papryką słodką, ostrą oraz solą, dodaj koncentrat, wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, dodaj posiekaną natkę i ryż, wszystko bardzo dokładnie połącz.
  6. Rybę pozbaw skóry i ości, dodaj do przestudzonych warzyw i ryżu, mieszaj aż składniki się połączą.
  7. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *