Udka z kurczaka często goszczą w mojej kuchni, robię je na różne sposoby, a teraz mam dla was zupełnie nowy przepis na przyrządzenie ich po chińsku. Mają chrupiącą i bardzo smakowitą skórkę. Można podać je z sosem warzywnym, również opiszę, jak go zrobić.
Przepis na udka z kurczaka po chińsku
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 4 ząbki czosnku do marynaty plus jeden do sosu,
- sos sojowy,
- słodki sos chili,
- mąka ziemniaczana do obtoczenia udek plus pół łyżki do sosu,
- 1 większa marchewka,
- 1 cebula,
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 1 papryka słodka,
- świeża papryczka chili – według uznania,
- olej,
- sól.
Jak zrobić udka z kurczaka po chińsku?
- Czosnek posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli – najłatwiej zrobić to na desce widelcem albo krawędzią noża. Oczywiście możesz też użyć moździerza albo praski.
- Udka natnij (każde w trzech miejscach) przełóż do miski, skrop obficie sosem sojowym, oprósz solą, dodaj roztarty czosnek i natrzyj je bardzo dokładnie. Odstaw do zamarynowania – minimum na godzinę, najlepiej na kilka.
- Zamarynowane udka obtocz w mące ziemniaczanej, obsmaż z obu stron na oleju do zrumienienia.
- Zrumienione udka ułóż w naczyniu do zapiekania, posmaruj sosem chili, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut – aż skórka ładnie się zrumieni.
- W tym czasie przygotuj sos – na patelnię po obsmażaniu kurczaka najpierw wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Smaż przez 3 minuty, dorzuć paprykę pokrojoną w paseczki i posiekane chili, po kolejnych 3 minutach dodaj grubo pokrojoną kapustę i posiekany czosnek, smaż nadal jeszcze 3 minuty często mieszając.
- W szklance wody rozrób mąkę ziemniaczaną, wlej na patelnię, mieszając, zagotuj – sos nabierze szklistej konsystencji. Dopraw sosem sojowym (najlepiej ciemnym) i ewentualnie solą.
- Udka podawaj wyłożone na porcji sosu z dodatkiem ryżu.