Zupa szpinakowa z ryżem. Wyglądem przypomina szczawiową, ale smakuje zupełnie inaczej. PRZEPIS

Można ją pomylić z zupą szczawiową, te zielone listki to jednak szpinak, dzięki czemu smakuje zupełnie inaczej. Jest łagodniejsza, ale jednocześnie bardzo aromatyczna. Spróbujcie zupy szpinakowej.

Przepis na zupę szpinakową z ryżem

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej,
  • 450 gramów mrożonego szpinaku w liściach,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 garści ryżu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sol z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zupę szpinakową?

  1. Do gotującego się wywaru doprawionego solą i pieprzem wrzuć posiekaną cebulę oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, a także szpinak (najlepiej wcześniej rozmrożony).
  2. Gotuj przez 10 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, wsyp ryż i gotuj kolejne 12 minut.
  3. Do zupy wlej śmietankę oraz sok z cytryny, wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

Wypróbuj także nasz przepis na roladki szpinakowe:

http://polecamprzepis.pl/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-gotowane-w-papilotach-przepis/

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *