Można ją pomylić z zupą szczawiową, te zielone listki to jednak szpinak, dzięki czemu smakuje zupełnie inaczej. Jest łagodniejsza, ale jednocześnie bardzo aromatyczna. Spróbujcie zupy szpinakowej.
Przepis na zupę szpinakową z ryżem
Składniki:
- 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej,
- 450 gramów mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 garści ryżu,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sol z połowy cytryny,
- sól, pieprz.
Jak zrobić zupę szpinakową?
- Do gotującego się wywaru doprawionego solą i pieprzem wrzuć posiekaną cebulę oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, a także szpinak (najlepiej wcześniej rozmrożony).
- Gotuj przez 10 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, wsyp ryż i gotuj kolejne 12 minut.
- Do zupy wlej śmietankę oraz sok z cytryny, wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.
Wypróbuj także nasz przepis na roladki szpinakowe:
http://polecamprzepis.pl/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-gotowane-w-papilotach-przepis/