Znam różne przepisy na zupę rybną, ale ta zdecydowanie wychodzi najpyszniejsza – niezwykle aromatyczna, wyrazista i bogata w smaku.
Przepis na zupę rybną
Składniki:
- 1 kg ryb ze skórą i skórą i ośćmi (użyłem dzwonków z łososia i całej dorady),
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pietruszka,
- pół puszki pulpy pomidorowej,
- duża łyżka kaparów marynowanych,
- duży ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- pół dużego pęczka koperku,
- kopiasta łyżka papryki mielonej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić zupę rybną?
- Kawałki ryby przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz, przykryj, zagotuj, trzymaj na małym ogniu przez 10 minut.
- Na odrobinie oleju zrumień posiekaną cebulę, dodaj startą marchewkę i pietruszkę, smaż jeszcze chwilę, dodaj posiekany czosnek, a chwilę później paprykę mieloną, wymieszaj, wlej pulpę pomidorową i raz jeszcze wymieszaj.
- Z wywaru wyjmij rybę, przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną paprykę, gotuj przez 10 minut, w połowie dodając kapary.
- Dodaj mięso oczyszczone mięso ryby, sok z cytryny i koperek.
Film z tym przepisem: