Zupa rybna – najlepszy przepis

Znam różne przepisy na zupę rybną, ale ta zdecydowanie wychodzi najpyszniejsza – niezwykle aromatyczna, wyrazista i bogata w smaku.

Przepis na zupę rybną

Składniki:

  • 1 kg ryb ze skórą i skórą i ośćmi (użyłem dzwonków z łososia i całej dorady),
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pietruszka,
  • pół puszki pulpy pomidorowej,
  • duża łyżka kaparów marynowanych,
  • duży ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół dużego pęczka koperku,
  • kopiasta łyżka papryki mielonej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zupę rybną?

  1. Kawałki ryby przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz, przykryj, zagotuj, trzymaj na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Na odrobinie oleju zrumień posiekaną cebulę, dodaj startą marchewkę i pietruszkę, smaż jeszcze chwilę, dodaj posiekany czosnek, a chwilę później paprykę mieloną, wymieszaj, wlej pulpę pomidorową i raz jeszcze wymieszaj.
  3. Z wywaru wyjmij rybę, przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną paprykę, gotuj przez 10 minut, w połowie dodając kapary.
  4. Dodaj mięso oczyszczone mięso ryby, sok z cytryny i koperek.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *