Makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną. Bardzo smaczne i tanie w przygotowaniu danie

Bardzo smaczne, a jednocześnie tanie w przygotowaniu danie. Makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną na pewno przypadnie do gustu fanom łazanek.

Przepis na makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 500 gramów surowej białej kiełbasy,
  • natka pietruszki,
  • olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • osobno ugotowany makaron – np. kokardki lub łazanki.

Jak zrobić makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną?

  1. Kapustę kiszoną siekam, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, wlewam niecałą szklankę wody, duszę na małym ogniu przez około pół godz., aż kapusta zmięknie, a prawie cała woda wyparuje.
  2. Na patelni rozgrzałem trochę oleju, wrzucam posiekaną cebulę, a po chwili także rozdrobnioną białą kiełbasę. Smażę nadal do lekkiego zrumienia, rozdrabniając kiełbasę łopatką.
  3. Zawartość patelni przekładam do garnka z kapustą, dodaję makaron i posiekaną natkę, doprawiam pieprzem i solą, jeśli trzeba, mieszając, trzymam na ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Pyszne i sycące połączenie 🙂 Kiszona kapusta i biała kiełbasa zawsze dobrze smakują. Polecam spróbować, zamiast kiszonej kapusty dodać kapustę pekińską. Inny smak, ale szybciej się robi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *