Bardzo smaczne, a jednocześnie tanie w przygotowaniu danie. Makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną na pewno przypadnie do gustu fanom łazanek.
Przepis na makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną
Składniki:
- 500 gramów kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 500 gramów surowej białej kiełbasy,
- natka pietruszki,
- olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
- osobno ugotowany makaron – np. kokardki lub łazanki.
Jak zrobić makaron z białą kiełbasą i kapustą kiszoną?
- Kapustę kiszoną siekam, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, wlewam niecałą szklankę wody, duszę na małym ogniu przez około pół godz., aż kapusta zmięknie, a prawie cała woda wyparuje.
- Na patelni rozgrzałem trochę oleju, wrzucam posiekaną cebulę, a po chwili także rozdrobnioną białą kiełbasę. Smażę nadal do lekkiego zrumienia, rozdrabniając kiełbasę łopatką.
- Zawartość patelni przekładam do garnka z kapustą, dodaję makaron i posiekaną natkę, doprawiam pieprzem i solą, jeśli trzeba, mieszając, trzymam na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Film z tym przepisem:
Pyszne i sycące połączenie 🙂 Kiszona kapusta i biała kiełbasa zawsze dobrze smakują. Polecam spróbować, zamiast kiszonej kapusty dodać kapustę pekińską. Inny smak, ale szybciej się robi 🙂