Leczo po polsku z cukinią i kiełbasą

Bogactwo warzyw i mocna podbudowa z boczku i kiełbasą. Polskie leczo, bo tak je nazywam, ma więcej składników niż węgierski oryginał, ale jest co najmniej tak samo pysze. Idealne do zrobienia latem.

Przepis na polskie leczo

Składniki:

  • 300 gramów boczku wędzonego,
  • 3 kiełbasy śląskie lub podobne,
  • 3 większe cebule,
  • około 5 ząbków czosnku,
  • 5 papryk,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • około 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub passata (przecier),
  • 2 cukinie,
  • smalec lub inny tłuszcz,
  • majeranek, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić polskie leczo?

  1. Boczek pokrojony w kostkę wrzuć do garnka z rozgrzanym smalcem lub innym tłuszczem, gdy trochę się wytopi, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki pokrojone w plasterki, smaż do zrumienienia (najpierw odparuj wodę, którą puszczą pieczarki), dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę.
  2. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i marchewkę pokrojoną w półplasterki, smaż kolejnych kilka chwil.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój, rozgnieć nad miską, przelej tak powstałą pulpę do garnka, wlej szklankę wody, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i liśćmi laurowymi, od momentu zagotowania duś pod przykryciem przez 7 min.
  4. Dodaj cukinię pokrojoną w dużą kostkę, duś koleje 5-7 minut.
  5. Na koniec można dodać posiekaną natkę.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Uwielbiam leczo i gotują bardzo podobne 😀 O tej porze roku smakuje najlepiej, gdyż warzywa mają najwięcej wartości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *