Bogactwo warzyw i mocna podbudowa z boczku i kiełbasą. Polskie leczo, bo tak je nazywam, ma więcej składników niż węgierski oryginał, ale jest co najmniej tak samo pysze. Idealne do zrobienia latem.
Przepis na polskie leczo
Składniki:
- 300 gramów boczku wędzonego,
- 3 kiełbasy śląskie lub podobne,
- 3 większe cebule,
- około 5 ząbków czosnku,
- 5 papryk,
- 500 gramów pieczarek,
- 2 marchewki,
- około 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub passata (przecier),
- 2 cukinie,
- smalec lub inny tłuszcz,
- majeranek, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić polskie leczo?
- Boczek pokrojony w kostkę wrzuć do garnka z rozgrzanym smalcem lub innym tłuszczem, gdy trochę się wytopi, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki pokrojone w plasterki, smaż do zrumienienia (najpierw odparuj wodę, którą puszczą pieczarki), dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski i marchewkę pokrojoną w półplasterki, smaż kolejnych kilka chwil.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój, rozgnieć nad miską, przelej tak powstałą pulpę do garnka, wlej szklankę wody, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i liśćmi laurowymi, od momentu zagotowania duś pod przykryciem przez 7 min.
- Dodaj cukinię pokrojoną w dużą kostkę, duś koleje 5-7 minut.
- Na koniec można dodać posiekaną natkę.
Film z tym przepisem:


Uwielbiam leczo i gotują bardzo podobne 😀 O tej porze roku smakuje najlepiej, gdyż warzywa mają najwięcej wartości.