Nuggetsy z kurczaka i ziemniaków

Te małe kotleciki w połowie składają się z kurczaka, a w drugiej z ziemniaków. Mogą być podane prosto z patelni, dobrze smakują też jednak na zimno. 

Przepis na nuggetsy z kurczaka i ziemniaków

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Z tej ilości składników przygotujesz około 10 nuggetsów

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka i ziemniaków?

  1. Kurczaka i obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę, przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, wbij jajko.
  2. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  3. Dodaj mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, porcje masy wykładaj łyżką, spłaszczając każdy kotlecik.
  5. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Więcej przepisów

2 komentarze

  1. Właśnie zrobiłam dla moich chłopaków. Zamiast piersi zblendowalam 4 udka oskórowane i pozbawione kości. Użyłam też mąki kukurydzianej, bo u nas musi być wersja bezglutenowa. Wyszły bardzo smaczne i soczyste. Dzieciaki wciagają z dokladkami. Dziękuję za podzielenie się przepisem i pozdrawiam cieplutko 🙂

    1. Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *