Racuchy ziemniaczane. Puszyste i chrupiące. Według wielu lepsze niż placki

Te racuszki ziemniaczane robi się podobnie jak placki, ale jest kilka różnic. Główna to dodatek drożdży, który sprawia, że pięknie rosną na patelni. Po usmażeniu wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Najbardziej lubię je ze śmietaną i wędzonym łososiem.

Składniki:

  • 1.2 kilograma ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 większe ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić racuchy ziemniaczane?

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach lub zmiksuj na pulpę.
  2. Pulpę przełóż na sitko i zostaw na około 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  3. Do ziemniaków dodaj roztarty z solą czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę, wbij jajko, dodaj oba rodzaje mąki, dopraw solą i pieprzem, wkrusz drożdże, bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw na pół godziny, aby zadziałały drożdże, następnie ponownie wymieszaj.
  5. Porcje ciasta wykładaj na rozgrzany olej, smaż na ciemnozłoty kolor z obu stron.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *