Te racuszki ziemniaczane robi się podobnie jak placki, ale jest kilka różnic. Główna to dodatek drożdży, który sprawia, że pięknie rosną na patelni. Po usmażeniu wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Najbardziej lubię je ze śmietaną i wędzonym łososiem.
Składniki:
- 1.2 kilograma ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 3 większe ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 20 gramów świeżych drożdży,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Jak zrobić racuchy ziemniaczane?
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach lub zmiksuj na pulpę.
- Pulpę przełóż na sitko i zostaw na około 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
- Do ziemniaków dodaj roztarty z solą czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę, wbij jajko, dodaj oba rodzaje mąki, dopraw solą i pieprzem, wkrusz drożdże, bardzo dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na pół godziny, aby zadziałały drożdże, następnie ponownie wymieszaj.
- Porcje ciasta wykładaj na rozgrzany olej, smaż na ciemnozłoty kolor z obu stron.