Aromatyczna , pożywna, po prostu pyszna. Spróbujcie fasolki po staropolsku, super odmiany dla fasolki po bretońsku.
Przepis na fasolkę po staropolsku
Składniki:
- 500 gramów suchej fasoli,
- 300 g boczku wędzonego,
- 2-3 cebule,
- 300 gramów kiełbasy wędzonej,
- 4-5 ząbków czosnku,
- kopiasta łyżka mąki pszennej,
- majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić fasolkę po staropolsku
- Fasolę namocz przez 12 godzin, wodę odlej, wlej około litra świeżej, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i sól, gotuj pod przykryciem przez około pół godziny – fasola powinna pozostać twardawa.
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, gdy się wytopi, dorzuć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Na patelni powinno być kilka łyżek tłuszczy, jeśli wytopiło się mniej, dodaj trochę smalcu.
- Boczek i cebulę oprósz mąką, od razu wymieszaj, aby mąka połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka, wlej trochę wody z fasoli, wymieszaj.
- Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasolki, wymieszaj, dopraw pieprzem, gotuj pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut, na koniec dodaj posiekaną natkę.
Film z tym przepisem: