Fasolka po staropolsku – bardzo smaczna odmiana dla fasolki po bretońsku

Aromatyczna , pożywna, po prostu pyszna. Spróbujcie fasolki po staropolsku, super odmiany dla fasolki po bretońsku.

Przepis na fasolkę po staropolsku

Składniki:

  • 500 gramów suchej fasoli,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 2-3 cebule,
  • 300 gramów kiełbasy wędzonej,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić fasolkę po staropolsku

  1. Fasolę namocz przez 12 godzin, wodę odlej, wlej około litra świeżej, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i sól, gotuj pod przykryciem przez około pół godziny – fasola powinna pozostać twardawa.
  2. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, gdy się wytopi, dorzuć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Na patelni powinno być kilka łyżek tłuszczy, jeśli wytopiło się mniej, dodaj trochę smalcu.
  3. Boczek i cebulę oprósz mąką, od razu wymieszaj, aby mąka połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka, wlej trochę wody z fasoli, wymieszaj.
  4. Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasolki, wymieszaj, dopraw pieprzem, gotuj pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut, na koniec dodaj posiekaną natkę.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *