Te dwa składniki są wręcz dla siebie stworzone, a w tym przepisie łączą się za sprawą kremowego i delikatnego sosu. Tak przygotowane brokuły świetnie smakują jako dodatek obiadowy, ale można je podać też jako samodzielne danie.
Przepis na brokuły w sosie czosnkowym
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 2-3 ząbki czosnku,
- duża łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- niecała szklanka mleka,
- pół bułki pszennej lub podobna ilość innego jasnego pieczywa.
- sól.
Jak zrobić brokuły w sosie czosnkowym?
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w wodzie, odcedź po kilku minutach, gdy zmiękną, ale nadal będą „na ząb”, czyli lekko twardawe.
- Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę.
- Bułkę pokrój w małą kostkę, zrumień na patelni.
- W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, od razu dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę.
- Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Kontynuując mieszanie, zagotuj, sos zgęstnieje. Dopraw solą.
- Zmniejsz ogień, dodaj roztarty czosnek, mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Do garnka włóż brokuły, wymieszaj, aby pokryły się sosem.
- Wyłóż na talerze, posyp grzankami.


