Brokuły w sosie czosnkowym. Świetne jako dodatek lub samodzielne danie. PRZEPIS

Te dwa składniki są wręcz dla siebie stworzone, a w tym przepisie łączą się za sprawą kremowego i delikatnego sosu. Tak przygotowane brokuły świetnie smakują jako dodatek obiadowy, ale można je podać też jako samodzielne danie.

Przepis na brokuły w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • duża łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • niecała szklanka mleka,
  • pół bułki pszennej lub podobna ilość innego jasnego pieczywa.
  • sól.

Jak zrobić brokuły w sosie czosnkowym?

  1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w wodzie, odcedź po kilku minutach, gdy zmiękną, ale nadal będą „na ząb”, czyli lekko twardawe.
  2. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę.
  3. Bułkę pokrój w małą kostkę, zrumień na patelni.
  4. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, od razu dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę.
  5. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Kontynuując mieszanie, zagotuj, sos zgęstnieje. Dopraw solą.
  6. Zmniejsz ogień, dodaj roztarty czosnek, mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  7. Do garnka włóż brokuły, wymieszaj, aby pokryły się sosem.
  8. Wyłóż na talerze, posyp grzankami.

Przepisy na dania z warzywami

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *