To tylko jajecznicza, ale za to jaka! Z kurkami, rumianym boczkiem i wpuszczonym na koniec żółtkiem. Zróbcie sobie tę przyjemność, póki trwa sezon na te pyszne grzybki.
Składniki:
- 8 jajek,
- 100 gramów boczku w plasterkach,
- pół cebuli,
- 200 gramów świeżych kurek,
- 2 łyżki kremówki lub mleka,
- sól, pieprz.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
- Na rozgrzana patelnię wyłóż plasterki boczku, smaż, aż lekko się zrumienią i wypuszczą tłuszcz.
- Wrzuć posiekaną cebulę i oczyszczone kurki, smaż do lekkiego zrumienienia.
- Jajka wbij do miski, z ostatniego zachowaj żółtko.
- Do jajek wlej śmietankę lub mleko, wymieszaj na jednolitą masę.
- Masę wlej na patelnię, podgrzewaj do ścięcia jajek, wyłącz ogień, dodaj zachowane żółtko, wymieszaj i od razu podawaj.
Przepis wideo: