Jajecznica z kurkami, rumianym boczkiem i wpuszczanym na koniec żółtkiem

To tylko jajecznicza, ale za to jaka! Z kurkami, rumianym boczkiem i wpuszczonym na koniec żółtkiem. Zróbcie sobie tę przyjemność, póki trwa sezon na te pyszne grzybki.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 100 gramów boczku w plasterkach,
  • pół cebuli,
  • 200 gramów świeżych kurek,
  • 2 łyżki kremówki lub mleka,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

  1. Na rozgrzana patelnię wyłóż plasterki boczku, smaż, aż lekko się zrumienią i wypuszczą tłuszcz.
  2. Wrzuć posiekaną cebulę i oczyszczone kurki, smaż do lekkiego zrumienienia.
  3. Jajka wbij do miski, z ostatniego zachowaj żółtko.
  4. Do jajek wlej śmietankę lub mleko, wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Masę wlej na patelnię, podgrzewaj do ścięcia jajek, wyłącz ogień, dodaj zachowane żółtko, wymieszaj i od razu podawaj.

Przepis wideo:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *