Jeśli znacie kogoś, kto twierdzi, że nie lubi brukselki, zróbcie mu ją według tego przepisu. Te malutkie kapustki w połączeniu z sosem cygańskim na boczku są po prostu świetne. Danie można potraktować jako samodzielny posiłek albo zaserwować je jako dodatek obiadowy.
Przepis na brukselkę po cygańsku z boczkiem
- 1 kg brukselki,
- 300 gramów boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 1 papryka czerwona,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżka octu,
- płaska łyżeczka cukru,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić brukselkę po cygańsku z boczkiem?
- Z brukselki odetnij końcówkę pieńka, jeśli trzeba, zdejmij wierzchnie listki, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut – aż zmięknie.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę, a gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smaż wszystko, często mieszając, do zrumienienia.
- Koncentrat połącz z octem i cukrem, dodaj na patelnię, wymieszaj.
- Dodaj także ugotowaną brukselkę, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryła się sosem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.