Brukselka po cygańsku z boczkiem. Przepis na pyszne danie z brukselką

Jeśli znacie kogoś, kto twierdzi, że nie lubi brukselki, zróbcie mu ją według tego przepisu. Te malutkie kapustki w połączeniu z sosem cygańskim na boczku są po prostu świetne. Danie można potraktować jako samodzielny posiłek albo zaserwować je jako dodatek obiadowy.

Przepis na brukselkę po cygańsku z boczkiem

  • 1 kg brukselki,
  • 300 gramów boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka octu,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić brukselkę po cygańsku z boczkiem?

  1. Z brukselki odetnij końcówkę pieńka, jeśli trzeba, zdejmij wierzchnie listki, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut – aż zmięknie.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę, a gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smaż wszystko, często mieszając, do zrumienienia.
  3. Koncentrat połącz z octem i cukrem, dodaj na patelnię, wymieszaj.
  4. Dodaj także ugotowaną brukselkę, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryła się sosem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Przepisy na dania z warzywami

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *