Domowa ćwikła z chrzanem. W porównaniu do sklepowej niebo a ziemia! PRZEPIS

Kiedyś zdarzało nam się kupować sklepową ćwikłę w słoiku, ale, gdy zrobiliśmy ją po raz pierwszy samodzielnie, jemy już tylko taką. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a pracy wcale nie ma tak wiele.

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Składniki: około 600 gramów buraków (im mniejsze, tym lepiej, szybciej się ugotują), kopiasta łyżka tartego chrzanu, łyżeczka cukru, 3 łyżki octu (najlepiej jabłkowego), sól, pieprz.

  • Z podanych składników przygotujesz 4 porcje ćwikły.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

  • Buraki bez obierania ugotuj do miękkości pod przykryciem w wodzie – potrwa to około godzinę.
  • Ugotowane buraki obierz ze skórki, następnie zetrzyj na małych oczkach
  • Dodaj cukier, ocet, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Poczekaj kilka minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą i ponownie wymieszaj.

Rada: ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do dań mięsnych.

 

Więcej przepisów

2 komentarze

  1. Ćwikła to buraki z chrzanem, więc nie ma sensu pisać „ćwikła z chrzanem”.

  2. Pycha, dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *