Kiedyś zdarzało nam się kupować sklepową ćwikłę w słoiku, ale, gdy zrobiliśmy ją po raz pierwszy samodzielnie, jemy już tylko taką. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a pracy wcale nie ma tak wiele.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Składniki: około 600 gramów buraków (im mniejsze, tym lepiej, szybciej się ugotują), kopiasta łyżka tartego chrzanu, łyżeczka cukru, 3 łyżki octu (najlepiej jabłkowego), sól, pieprz.
- Z podanych składników przygotujesz 4 porcje ćwikły.
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?
- Buraki bez obierania ugotuj do miękkości pod przykryciem w wodzie – potrwa to około godzinę.
- Ugotowane buraki obierz ze skórki, następnie zetrzyj na małych oczkach
- Dodaj cukier, ocet, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Poczekaj kilka minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą i ponownie wymieszaj.
Rada: ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do dań mięsnych.
Ćwikła to buraki z chrzanem, więc nie ma sensu pisać „ćwikła z chrzanem”.
Pycha, dziękuję za przepis.