Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem i musztardą

Tak przyrządzone śledzie smakują wyjątkowo. O charakterze sosu duńskiego decyduje dodatek prażonego jabłka, dwóch rodzajów musztardy i odrobiny curry.

Składniki:

  • 400 gramów wymoczonych filetów śledziowych alla matias,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 winne jabłko,
  • 400 gramów śmietany 18 proc.,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy gładkiej,
  • płaska łyżeczka, curry,
  • pieprz.

Jak zrobić śledzie w sosie duńskim?

  1. Cebulę posiekaj drobno, jabłko obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na suchą patelnię, praż przed 2-3 minuty, wsyp curry, wymieszaj, całkowicie ostudź.
  2. Dodaj śmietanę oraz majonez, oba rodzaje musztardy, dopraw pieprzem, wymieszaj.
  3. Sos dodaj do pokrojonych śledzi, wymieszaj, odstaw do zamarynowania na kilka godzin. Można udekorować dodatkową porcją prażonego jabłka.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *