Tak przyrządzone śledzie smakują wyjątkowo. O charakterze sosu duńskiego decyduje dodatek prażonego jabłka, dwóch rodzajów musztardy i odrobiny curry.
Składniki:
- 400 gramów wymoczonych filetów śledziowych alla matias,
- 2 średnie cebule,
- 1 winne jabłko,
- 400 gramów śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki musztardy gładkiej,
- płaska łyżeczka, curry,
- pieprz.
Jak zrobić śledzie w sosie duńskim?
- Cebulę posiekaj drobno, jabłko obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na suchą patelnię, praż przed 2-3 minuty, wsyp curry, wymieszaj, całkowicie ostudź.
- Dodaj śmietanę oraz majonez, oba rodzaje musztardy, dopraw pieprzem, wymieszaj.
- Sos dodaj do pokrojonych śledzi, wymieszaj, odstaw do zamarynowania na kilka godzin. Można udekorować dodatkową porcją prażonego jabłka.
Film z tym przepisem: