Dziewięćdziesiątka, bo ta surówka najpopularniejsza była w latach 90. Ja robię ją do dziś i często robię. Pasuje do każdego obiadu.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
- Mała główka kapusty pekińskiej,
- 1 papryka,
- 2-3 ogórki kiszone,
- pęczek zielonej cebulki,
- 2 marchewki,
- około 250 gramów pomidorków koktajlowych,
- kilka łyżek octu winnego,
- oliwa,
- sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
- Kapustę poszatkuj, przełóż do miski.
- Dodaj paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, ogórki pokrojone w półplasterki, startą marchewkę, posiekaną cebulkę i przekrojone na pół pomidorki. Oprósz pieprzem.
- Do naczynia wlej 3-4 łyżki octu, dodaj większą szczyptę soli, intensywnie mieszając trzepaczką, powoli wlewaj oliwę – mieszaj do chwili powstania jednolitego sosu. W tym kroku najłatwiej użyć blendera.
- Sosem polej składniki w misce, delikatnie wymieszaj.
Film z tym przepisem: