Surówka „dziewięćdziesiątka” z kapusty pekińskiej

Dziewięćdziesiątka, bo ta surówka najpopularniejsza była w latach 90. Ja robię ją do dziś i często robię. Pasuje do każdego obiadu.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • Mała główka kapusty pekińskiej,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 2 marchewki,
  • około 250 gramów pomidorków koktajlowych,
  • kilka łyżek octu winnego,
  • oliwa,
  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  1. Kapustę poszatkuj, przełóż do miski.
  2. Dodaj paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, ogórki pokrojone w półplasterki, startą marchewkę, posiekaną cebulkę i przekrojone na pół pomidorki. Oprósz pieprzem.
  3. Do naczynia wlej 3-4 łyżki octu, dodaj większą szczyptę soli, intensywnie mieszając trzepaczką, powoli wlewaj oliwę – mieszaj do chwili powstania jednolitego sosu. W tym kroku najłatwiej użyć blendera.
  4. Sosem polej składniki w misce, delikatnie wymieszaj.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *