Są malutkie i mięciutkie, całe zatopione w rumianym i bardzo smakowitym sosie. Nic dziwnego, że te szwedzkie klopsiki są znane na całym świecie. Być może znasz je restauracji Ikea, gdzie są sztandarowym daniem, gwarantuję jednak, że zrobione samodzielnie, to niebo i ziemia.
Przepis na Köttbullar
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 cebule,
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej,
- 2 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- płaska łyżka papryki mielonej,
- łyżeczka gładkiej musztardy – najlepiej dijon,
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego,
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki,
- olej,
- sól pieprz,
- do podania konfitura żurawinowa.
Jak zrobić szwedzkie klopsiki Köttbullar
- Jedną cebulę posiekaj jak najdrobniej, zrumień na odrobinie oleju, dodaj do mięsa.
- Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, wsyp łyżeczkę soli, dopraw pieprzem. Dokładnie wyrób, odstaw na 10 min.
- Zwilżonymi dłońmi formuj malutkie klopsiki, przesmaż je na oleju, zdejmij
- Na tej samej patelni przesmaż drugą posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilkę, wsyp paprykę mieloną, wymieszaj, wsyp mąkę, ponownie bardzo dokładnie wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Wlej 2 szklanki wody, od razu intensywnie mieszając trzepaczką, żeby rozprowadzić zasmażkę.
- Dodaj musztardę, dopraw kilkoma kroplami ciemnego sosu sojowego, solą i pieprzem. Sos zmiksuj blenderem.
- Włóż klopsiki, duś przez 10-15 min.
- Na koniec dodaj śmietankę.
Film z tym przepisem: