Jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić z awokado, to meksykański sos guacamole. Pyszny, a przy tym bardzo zdrowy. Można jeść go jako dip, dodatek do mięs i warzyw, a nawet pastę kanapkową. Mamy dla was oryginalny przepis.
Przepis na guacamole
Składniki: 2 dojrzałe awokado, pół małej cebuli, 1 ząbek czosnku, sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny), 1 papryczka chilli, 3 łyżki oliwy, łyżeczka sproszkowanego kuminu, sól.
Jak zrobić guacamole?
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrążony miąższ przełóż do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem – guacamole można zrobić wyłącznie z dojrzałego awokado, które rozsmarowuje się niczym masło.
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli i rozetrzyj na desce za pomocą widelca, dodaj do awokado.
- Papryczkę drobno posiekaj, również przełóż do miski.
- Dodaj też sok z limonki, kumin i sól, dokładnie wymieszaj.
- Guacamole przełóż do miseczki i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem skrop oliwą.
Rada: do guacamole może dodać też posiekaną kolendrę.