Meksykański dip z awokado. Przepis na guacamole

Jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić z awokado, to meksykański sos guacamole. Pyszny, a przy tym bardzo zdrowy. Można jeść go jako dip, dodatek do mięs i warzyw, a nawet pastę kanapkową. Mamy dla was oryginalny przepis.

Przepis na guacamole

Składniki: 2 dojrzałe awokado, pół małej cebuli, 1 ząbek czosnku, sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny), 1 papryczka chilli, 3 łyżki oliwy, łyżeczka sproszkowanego kuminu, sól.

Jak zrobić guacamole?

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrążony miąższ przełóż do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem – guacamole można zrobić wyłącznie z dojrzałego awokado, które rozsmarowuje się niczym masło.
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli i rozetrzyj na desce za pomocą widelca, dodaj do awokado.
  • Papryczkę drobno posiekaj, również przełóż do miski.
  • Dodaj też sok z limonki, kumin i sól, dokładnie wymieszaj.
  • Guacamole przełóż do miseczki i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem skrop oliwą.

Rada: do guacamole może dodać też posiekaną kolendrę.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *