Znajomy pokazał nam swój sposób na przyrządzenie ryby w całości w piekarniku. Wychodzi taka, jakby rzeczywiście była robiona na grillu. Bardzo aromatyczna, z chrupiącą skórką, nie przesuszona, no świetnie wygląda.
Przepis na rybę pieczoną pod grillem
- Sprawione ryby – użyliśmy okonia morskiego (labraks), ale może być też dorada czy pstrąg,
- po kilka plasterków czosnku na każdą rybę,
- oliwa lub olej,
- sól, pieprz.
– Do przygotowania ryby według tego przepisu potrzebny jest piekarnik z górną grzałką grill.
Jak zrobić rybę pieczoną pod grillem?
- Każdą rybę natnij głęboko w trzech miejscach, środek oprósz solą i pieprzem, włóż plasterki czosnku. Skrop oliwą i natrzyj.
- Ryby ułóż w naczyniu do zapiekania – najlepiej z kratką.
- Piekarnik z włączoną funkcją grill rozgrzej do 150 stopni, ryby włóż na górną półkę i od razu zwiększ temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu włączy się górna grzałka. Ten sposób pieczenia wymaga stałego kontrolowania, gdyż z zależności od modelu piekarnika grzałka rozgrzewa się w różnym stopniu i ryba może łatwo się przypalić. Jeśli zauważysz, że skórka robi się mocno rumiana, przesuń rybę na niższą półkę.
- Ryby piecz przez około 20 minut.
Do ryby podaliśmy pieczone frytki zrobione według tego przepisu:
http://polecamprzepis.pl/pyszne-frytki-mozna-zrobic-tez-w-piekarniku-sposob-zeby-byly-bardziej-zlociste-i-chrupiace-przepis/