Czasami jest to ryba „po cygańsku”, innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję.
Przepis na rybę po cygańsku
Składniki:
- Około 800 gramów filetów z ryby morskiej – u nas tym razem dorsz,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 3 cebule,
- 4 płaty papryki marynowanej,
- 4 ogórki marynowane,
- około 15 pieczarek marynowanych,
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów),
- 2 łyżeczki cukru,
- olej,
- łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić rybę po cygańsku?
- Filet pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem.
- Do miski wbij jajo, wsyp mąkę i wlej mleko, dodaj szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką na gładkie i gęste ciasto.
- Kawałki ryby zanurzaj w cieście, smaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, odstaw.
- Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki pokrojone w plasterki, całe pieczarki, koncentrat i szklankę wody, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszaj.
- Duś pod przykryciem przez około 10 minut, przestudź.
- Na dno miski wyłóż trochę sosu, na nim połóż rybę, którą przykryj sosem. Powtarzaj do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby potrawa się przegryzła.