Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna

Czasami jest to ryba „po cygańsku”, innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję.

Przepis na rybę po cygańsku

Składniki:

  • Około 800 gramów filetów z ryby morskiej – u nas tym razem dorsz,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 3 cebule,
  • 4 płaty papryki marynowanej,
  • 4 ogórki marynowane,
  • około 15 pieczarek marynowanych,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • olej,
  • łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić rybę po cygańsku?

  1. Filet pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem.
  2. Do miski wbij jajo, wsyp mąkę i wlej mleko, dodaj szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką na gładkie i gęste ciasto.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, smaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, odstaw.
  4. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki pokrojone w plasterki, całe pieczarki, koncentrat i szklankę wody, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, przestudź.
  6. Na dno miski wyłóż trochę sosu, na nim połóż rybę, którą przykryj sosem. Powtarzaj do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby potrawa się przegryzła.

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *