Tajski deser ryżowy z mango i mlekiem kokosowym. Przepis na mango sticky rice

Ten słynny tajski deser to połączenie cudownego smaku mango z egzotycznym mlekiem koksowym i delikatnym ryżem. Jeśli zamkniecie oczy, po spróbowaniu poczujecie się jak rajskiej wyspie.

Przepis na mango sticky rice

Składniki:

  • Szklanka białego ryżu,
  • puszka mleka kokosowego,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 dojrzałe mango,
  • większa szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżki cukru.

Jak zrobić kleisty ryż z mango?

  1. Ryż kilkukrotnie przepłucz w wodzie, zalej 2 szklankami wrzątku, gotuj po przykryciem aż cała woda wsiąknie, co jakiś czas mieszając – zajmie to około 12 minut. Wyłącz ogień, pozostaw bez odkrywania na 10 minut.
  2. Do ryżu wlej 1/3 puszki mleka kokosowego, dodaj łyżkę cukru i sól, wymieszaj.
  3. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj drugą łyżkę cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/4 szklanki wody, wlej do mleka, cały czas mieszając, ponownie zagotuj, wyłącz ogień.
  5. Mango obierz, okrój wokół pestki, pokrój w plasterki.
  6. Na talerz wyłóż ryż, polej sosem, obok dodaj plasterki mango.

Rada: deser posypaliśmy odrobiną uprażonego sezamu, którego nie ma w klasycznym przepisie.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *