Ten słynny tajski deser to połączenie cudownego smaku mango z egzotycznym mlekiem koksowym i delikatnym ryżem. Jeśli zamkniecie oczy, po spróbowaniu poczujecie się jak rajskiej wyspie.
Przepis na mango sticky rice
Składniki:
- Szklanka białego ryżu,
- puszka mleka kokosowego,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 dojrzałe mango,
- większa szczypta soli,
- 2 płaskie łyżki cukru.
Jak zrobić kleisty ryż z mango?
- Ryż kilkukrotnie przepłucz w wodzie, zalej 2 szklankami wrzątku, gotuj po przykryciem aż cała woda wsiąknie, co jakiś czas mieszając – zajmie to około 12 minut. Wyłącz ogień, pozostaw bez odkrywania na 10 minut.
- Do ryżu wlej 1/3 puszki mleka kokosowego, dodaj łyżkę cukru i sól, wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj, dodaj drugą łyżkę cukru.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/4 szklanki wody, wlej do mleka, cały czas mieszając, ponownie zagotuj, wyłącz ogień.
- Mango obierz, okrój wokół pestki, pokrój w plasterki.
- Na talerz wyłóż ryż, polej sosem, obok dodaj plasterki mango.
Rada: deser posypaliśmy odrobiną uprażonego sezamu, którego nie ma w klasycznym przepisie.