Zazwyczaj nie łączę owoców morza z mięsem. Wyjątkiem są krewetki i wołowina, które mają bardzo pasujące do siebie aromaty. Ten azjatycki makaron najlepiej to udowadnia. Proste do zrobienia danie z mnóstwem wyrazistych smaków.
Przepis na makaron smażony z krewetkami i wołowiną
Składniki:
- 1 stek wołowy z polędwicy, rostbefu czy antrykotu,
- 100 gramów krewetek bez skorupek – im większe, tym lepsze,
- 1 większy ząbek czosnku,
- około 1 cm plaster świeżego imbiru,
- 1 świeża papryczka chili,
- 4-5 łyżek sosu sojowego,
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa plus niecała płaska łyżeczka do sosu,
- olej,
- 2 porcje ugotowanego na półtwardo azjatyckiego makaronu – użyłem ramen, może być również chow mein czy ryżowy.
Jak zrobić smażony makaron z krewetkami i wołowiną?
- Czosnek i imbir drobno posiekaj, rozetrzyj na desce z odrobiną soli przy pomocy krawędzi noża lub widelcem.
- Stek pokrój w paseczki, obtocz w mące.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, utrzymując duży ogień wrzuć wołowinę, nie ruszaj przez pierwsze 30 sekund, dorzuć krewetki i czosnek roztarty z imbirem oraz chili pokroją w plasterki. Smaż nadal na dużym ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty.
- Niecałą płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrób w połowie szklanki wody.
- Dorzuć ugotowany makaron, dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką i mieszając, zagotuj, danie nabierze szklistej konsystencji. Wyłącz ogień i od razu podawaj.
Moża gotować samemu, co jest świetnym pomysłem, ale kiedy jestem zmeczony, lepszym jest zamowic cos podobnego z roomservice, na szczescie mam tu w stolicy takich dobrodziejów, co wyczarują coś pysznego, a ja nie muszę się fatygować 🍜😁