Wegański kapuśniak z czerwoną soczewicą. Lekka i pożywna zupa

Dużo warzyw, zdrowe strączki, zero mięsa i mnóstwo smaku. W tej wegańskiej wersji kapuśniaku ze słodkiej kapusty naprawdę niczego nie będzie wam brakować.

Przepis na wegański kapuśniak z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • Pół średniej główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały por,
  • 2 duże garści czerwonej soczewicy,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • płaska łyżka papryki mielonej, sól, pieprz.

Jak zrobić wegański kapuśniak z soczewicą?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dorzuć marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojony w plasterki seler naciowy i drobno posiekaną kapustę. Smaż nadal, często mieszając, jeszcze przez kilka minut.
  2. Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w plasterki, pokrojony czosnek, a także paprykę mieloną, wymieszaj.
  3. Wlej około 2 litrów wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 12 minut.
  4. Na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *