Dużo warzyw, zdrowe strączki, zero mięsa i mnóstwo smaku. W tej wegańskiej wersji kapuśniaku ze słodkiej kapusty naprawdę niczego nie będzie wam brakować.
Przepis na wegański kapuśniak z czerwoną soczewicą
Składniki:
- Pół średniej główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 mały por,
- 2 duże garści czerwonej soczewicy,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- olej,
- pęczek natki pietruszki,
- płaska łyżka papryki mielonej, sól, pieprz.
Jak zrobić wegański kapuśniak z soczewicą?
- W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dorzuć marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojony w plasterki seler naciowy i drobno posiekaną kapustę. Smaż nadal, często mieszając, jeszcze przez kilka minut.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w plasterki, pokrojony czosnek, a także paprykę mieloną, wymieszaj.
- Wlej około 2 litrów wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 12 minut.
- Na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę.