Z białą kiełbasą można zrobić prawdziwe cuda w kuchni, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu.
Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście
Składniki:
- Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów),
- 500 gramów białej surowej kiełbasy,
- 2 większe cebule,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- olej,
- 1 jajko.
Jak zrobić białą kiełbasę w cieście?
- Cebulę pokrój w pióra, zrumień na odrobinie oleju.
- Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę.
- Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
- Piecz w temp. 190 stopni przez 25-30 min. – aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź, następnie pokrój na mniejsze kawałki.