Biała kiełbasa w cieście. Przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. PRZEPIS

Z białą kiełbasą można zrobić prawdziwe cuda w kuchni, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście

Składniki:

  • Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów),
  • 500 gramów białej surowej kiełbasy,
  • 2 większe cebule,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • olej,
  • 1 jajko.

Jak zrobić białą kiełbasę w cieście?

  1. Cebulę pokrój w pióra, zrumień na odrobinie oleju.
  2. Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę.
  3. Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.

    Wyłożone składniki przed zwinięciem.
  4. Piecz w temp. 190 stopni przez 25-30 min. – aż ciasto ładnie się zrumieni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przestudź, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *