Deserek z kaszy manny na syropie z owocami. PRZEPIS

Prosty domowy deser przypominający nam smaki dzieciństwa. Dolna warstwa to syrop z kawałkami owoców, na górze znajdziecie waniliową kaszę mannę. Pyszne!

Przepis na deser z kaszą manną i owocami

Składniki:

  • 500 gramów mrożonych owoców jagodowych – użyliśmy mieszanki leśnej, ale mogą być też truskawki czy jagody,
  • 2 torebki cukru waniliowego (łącznie około 30 gramów) – najlepiej wybrać taki z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka,
  • kopiasta łyżka brązowego cukru plus cukier do posypania deseru.

Jak zrobić deser z kaszą manną i owocami?

  1. Owoce przełóż do garna, zagotuj, dodaj cukier, gotuj bez przykrycia aż nabiorą konsystencji gęstego syropu.
  2. Mleko wlej do garnka, zagotuj, wsyp cukier waniliowy, wymieszaj, wsyp kaszę mannę, gotuj, cały czas mieszając, przez około 4 minuty.
  3. Przygotuj 4 przeźroczyste szklanki na dno każdej wyłóż przestudzone owoce, na nie kaszę mannę, posyp z wierzchu brązowym cukrem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *