Prosty domowy deser przypominający nam smaki dzieciństwa. Dolna warstwa to syrop z kawałkami owoców, na górze znajdziecie waniliową kaszę mannę. Pyszne!
Przepis na deser z kaszą manną i owocami
Składniki:
- 500 gramów mrożonych owoców jagodowych – użyliśmy mieszanki leśnej, ale mogą być też truskawki czy jagody,
- 2 torebki cukru waniliowego (łącznie około 30 gramów) – najlepiej wybrać taki z prawdziwą wanilią,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 3 szklanki mleka,
- kopiasta łyżka brązowego cukru plus cukier do posypania deseru.
Jak zrobić deser z kaszą manną i owocami?
- Owoce przełóż do garna, zagotuj, dodaj cukier, gotuj bez przykrycia aż nabiorą konsystencji gęstego syropu.
- Mleko wlej do garnka, zagotuj, wsyp cukier waniliowy, wymieszaj, wsyp kaszę mannę, gotuj, cały czas mieszając, przez około 4 minuty.
- Przygotuj 4 przeźroczyste szklanki na dno każdej wyłóż przestudzone owoce, na nie kaszę mannę, posyp z wierzchu brązowym cukrem.