Canneloni z rybą i szpinakiem zapiekane po beszamelem. PRZEPIS

Jeśli szukacie nowego pomysłu na obiad z rybą, wypróbujcie przepis na te canneloni, czyli faszerowane makaronowe rury. W środku szpinak i kawałeczki fileta, zapiekliśmy je pod sosem beszamelowym, nieprawdopodobnie smaczne.

Przepis na canneloni z rybą i szpinakiem

Składniki:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 gramów),
  • 400 gramów fileta z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk),
  • 1 większa cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • olej,
  • sól, pieprz.
  • około 12 makaronowych rurek canneloni,

Jak zrobić canneloni z rybą i szpinakiem?

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj też posiekany czosnek.
  2. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż nadal przez około 5 minut, dodaj rybę pokrojoną w drobną kostkę, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na palniku jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając – śmietanka musi trochę odparować i dobrze połączyć się z resztą.
  3. Przygotuj rzadki sos beszamelowy: w rondelku rozpuść ćwierć kostki masła, wsyp kopiastą łyżkę mąki pszennej, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą w jednolitą zasmażkę. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dopraw solą.
  4. Rurki makaronowe wypełnij przestudzonym farszem.
  5. Na dno naczynia do zapiekania wylej 1/3 sosu beszamelowego, wyłóż canneloni, polej resztą sosu – każda rurka powinna być nim dokładnie przykryta.
  6. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez około 35 minut – aż makaron wchłonie wilgoć z sosu i zmięknie, a całość nieco się zarumieni.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *