Jeśli szukacie nowego pomysłu na obiad z rybą, wypróbujcie przepis na te canneloni, czyli faszerowane makaronowe rury. W środku szpinak i kawałeczki fileta, zapiekliśmy je pod sosem beszamelowym, nieprawdopodobnie smaczne.
Przepis na canneloni z rybą i szpinakiem
Składniki:
- Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 gramów),
- 400 gramów fileta z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk),
- 1 większa cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1/4 kostki masła,
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- olej,
- sól, pieprz.
- około 12 makaronowych rurek canneloni,
Jak zrobić canneloni z rybą i szpinakiem?
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj też posiekany czosnek.
- Dodaj rozmrożony szpinak, smaż nadal przez około 5 minut, dodaj rybę pokrojoną w drobną kostkę, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na palniku jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając – śmietanka musi trochę odparować i dobrze połączyć się z resztą.
- Przygotuj rzadki sos beszamelowy: w rondelku rozpuść ćwierć kostki masła, wsyp kopiastą łyżkę mąki pszennej, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą w jednolitą zasmażkę. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dopraw solą.
- Rurki makaronowe wypełnij przestudzonym farszem.
- Na dno naczynia do zapiekania wylej 1/3 sosu beszamelowego, wyłóż canneloni, polej resztą sosu – każda rurka powinna być nim dokładnie przykryta.
- Zapiekaj w temp. 180 stopni przez około 35 minut – aż makaron wchłonie wilgoć z sosu i zmięknie, a całość nieco się zarumieni.