Niezwykły przepis na fasolkę. W tym daniu jednogarnkowym znajdziecie także dynię, jarmuż i aromatyczne dodatki. Cudownie rozgrzewa i jest bardzo pożywne.
Przepis na fasolkę z dynią i jarmużem
Składniki:
- 500 gramów białej fasoli – świeżej lub suszonej,
- 1 średnia dynia hokkaido lub inna podobnej wielkości,
- 400 gramów świeżego jarmużu,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- świeża papryczka chili,
- puszka mleka kokosowego,
- kopista łyżka przyprawy curry,
- olej,
- sól.
Jak zrobić fasolkę z dynią i jarmużem?
- Suszoną fasolę namocz przez 12 godzin, wodę odlej. Świeżą fasolę po prostu przepłucz. Zalej 3 szklankami wody, posól, gotuj pod przykryciem aż ziarna zmiękną – zwykle około 30-40 minut.
- W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę.
- Czosnek i imbir posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża, dodaj do cebuli i smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj przyprawę curry, wymieszaj.
- Teraz na patelnię wrzuć jarmuż, wlej niecałą szklankę wody, duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Dynię wydrąż pokrój na plastry, okrój skórkę, miąższ pokrój w grubą kostkę. Również dodaj do garnka.
- Dodaj także fasolę razem z wodą, w która została po gotowaniu, wlej mleko kokosowe, dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę, wlej mleko kokosowe, dopraw solą, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Po zagotowaniu duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Rada: już na talerzach można dodać jeszcze odrobinę papryczki chili.