Fasolka z dynią i jarmużem. Przepis na pyszne i pożywne wegańskie danie jednogarnkowe

Niezwykły przepis na fasolkę. W tym daniu jednogarnkowym znajdziecie także dynię, jarmuż i aromatyczne dodatki. Cudownie rozgrzewa i jest bardzo pożywne.

Przepis na fasolkę z dynią i jarmużem

Składniki:

  • 500 gramów białej fasoli – świeżej lub suszonej,
  • 1 średnia dynia hokkaido lub inna podobnej wielkości,
  • 400 gramów świeżego jarmużu,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • świeża papryczka chili,
  • puszka mleka kokosowego,
  • kopista łyżka przyprawy curry,
  • olej,
  • sól.

Jak zrobić fasolkę z dynią i jarmużem?

  1. Suszoną fasolę namocz przez 12 godzin, wodę odlej. Świeżą fasolę po prostu przepłucz. Zalej 3 szklankami wody, posól, gotuj pod przykryciem aż ziarna zmiękną – zwykle około 30-40 minut.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę.
  3. Czosnek i imbir posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża, dodaj do cebuli i smaż jeszcze chwilę.
  4. Dodaj przyprawę curry, wymieszaj.
  5. Teraz na patelnię wrzuć jarmuż, wlej niecałą szklankę wody, duś pod przykryciem przez 10 minut.
  6. Dynię wydrąż pokrój na plastry, okrój skórkę, miąższ pokrój w grubą kostkę. Również dodaj do garnka.
  7. Dodaj także fasolę razem z wodą, w która została po gotowaniu, wlej mleko kokosowe, dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę, wlej mleko kokosowe, dopraw solą, dokładnie wszystko wymieszaj.
  8. Po zagotowaniu duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Rada: już na talerzach można dodać jeszcze odrobinę papryczki chili.

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *