Ten przepis na faworki, nazywane też chrustem, mamy od naszej babci. Używała ona całych jajek, nie tylko żółtek. To duże ułatwienie, bo odpada problem tego, co zrobić z białek, nie zawsze chce nam się robić bezę a bardzo nie lubimy marnować składników. Jednocześnie faworki wychodzą lekkie i kruche, nasze ulubione.
Przepis na faworki czyli chrust
Składniki:
- 210 + 210 gramów mąki pszennej,
- 70 gramów masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki spirytusu,
- szczypta soli,
- do smażenia olej pół na pół ze smalcem,
- do podania cukier puder.
Przepis na faworki czyli chrust
- Do miski przełóż bardzo miękkie masło, miksując, wsypuj cukier, aż się połączą.
- Nadal miksując, dodaj jajka, 210 gramów mąki, śmietanę, cukier puder, spirytus i sól.
- Gdy składniki się połączą, wsyp drugą część mąki, wyrób dłonią, przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat, ponownie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Z ciasta odrywaj kawałki, które rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm.
- Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie, przez które przełóż końcówkę paseczka. Powstanie skręcony faworek.
- W garnku lub na głębokiej patelni dobrze rozgrzej mieszankę oleju i smalcu (można użyć też samego smalcu lub samego oleju). Faworki kładź porcjami, smaż przez około 3 minuty na ciemnozłoty kolor, odwróć, smaż kolejne 3 minuty.
- Faworki zdejmij na papierowy ręcznik, po ostudzeniu przełóż na półmisek, posyp cukrem pudrem i podawaj.