Faworki według przepisu babci. W składnikach całe jajka, wychodzą lekkie i kruche. PRZEPIS

Ten przepis na faworki, nazywane też chrustem, mamy od naszej babci. Używała ona całych jajek, nie tylko żółtek. To duże ułatwienie, bo odpada problem tego, co zrobić z białek, nie zawsze chce nam się robić bezę a bardzo nie lubimy marnować składników. Jednocześnie faworki wychodzą lekkie i kruche, nasze ulubione.

Przepis na faworki czyli chrust

Składniki:

  • 210 + 210 gramów mąki pszennej,
  • 70 gramów masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • do smażenia olej pół na pół ze smalcem,
  • do podania cukier puder.

Przepis na faworki czyli chrust

  1. Do miski przełóż bardzo miękkie masło, miksując, wsypuj cukier, aż się połączą.
  2. Nadal miksując, dodaj jajka, 210 gramów mąki, śmietanę, cukier puder, spirytus i sól.
  3. Gdy składniki się połączą, wsyp drugą część mąki, wyrób dłonią, przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat, ponownie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

    Gotowe ciasto na faworki.
  4. Z ciasta odrywaj kawałki, które rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm.
  5. Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie, przez które przełóż końcówkę paseczka. Powstanie skręcony faworek.

    Faworki podczas formowania.
  6. W garnku lub na głębokiej patelni dobrze rozgrzej mieszankę oleju i smalcu (można użyć też samego smalcu lub samego oleju). Faworki kładź porcjami, smaż przez około 3 minuty na ciemnozłoty kolor, odwróć, smaż kolejne 3 minuty.

    Smażenie faworków.
  7. Faworki zdejmij na papierowy ręcznik, po ostudzeniu przełóż na półmisek, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *