Grecka zupa z ciecierzycą revithia. Doprawiona sokiem z cytryny jest wyjątkowo pyszna. PRZEPIS

Bardzo lubię warzywa strączkowe, dlatego gdy tylko natrafiłem na przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia, od razu postanowiłem, że będę robił. U mnie w wersji na bogato, czyli z wywarem drobiowym zamiast mięsa i z większą ilością warzyw. Koniecznie dopraw ją sokiem z cytryny, który robi prawdziwe cuda ze smakiem. Naprawdę świetna!

Przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia

Składniki:

  • 200 gramów suszonej ciecierzycy,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • pół papryki czerwonej,
  • 2-3 ziemniaki,
  • sok z jednej cytryny,
  • oliwa,
  • oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić grecką zupę z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej, wlej 1,5 litra wywaru drobiowego (przygotowanego na przykład na porcji rosołowej) lub wody, gotuj pod przykryciem przez godzinę, uzupełnił wodę, która wyparowała.
  2. W międzyczasie rozgrzej na patelni trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszli, dodaj posiekany czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, gotuj 5 minut, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, gotuj jeszcze przez około 7 minut – aż ziemniaki zmiękną.
  3. Do zupy dodaj sok z cytryny, gotuj jeszcze 2 minuty.
  4. Już po rozlaniu do miseczek skrop oliwą.

Rady:

  • Zupę podałem z przyrumienionymi na suchej patelni plasterkami cytryny, dzięki temu nie tylko ładnie wyglądała, ale też była jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Do przygotowania zupy można użyć też ciecierzycy z puszki lub słoika.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *