Bardzo lubię warzywa strączkowe, dlatego gdy tylko natrafiłem na przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia, od razu postanowiłem, że będę robił. U mnie w wersji na bogato, czyli z wywarem drobiowym zamiast mięsa i z większą ilością warzyw. Koniecznie dopraw ją sokiem z cytryny, który robi prawdziwe cuda ze smakiem. Naprawdę świetna!
Przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia
Składniki:
- 200 gramów suszonej ciecierzycy,
- 2 czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- pół papryki czerwonej,
- 2-3 ziemniaki,
- sok z jednej cytryny,
- oliwa,
- oregano, sól, pieprz.
Jak zrobić grecką zupę z ciecierzycą?
- Ciecierzycę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej, wlej 1,5 litra wywaru drobiowego (przygotowanego na przykład na porcji rosołowej) lub wody, gotuj pod przykryciem przez godzinę, uzupełnił wodę, która wyparowała.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszli, dodaj posiekany czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, gotuj 5 minut, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, gotuj jeszcze przez około 7 minut – aż ziemniaki zmiękną.
- Do zupy dodaj sok z cytryny, gotuj jeszcze 2 minuty.
- Już po rozlaniu do miseczek skrop oliwą.
Rady:
- Zupę podałem z przyrumienionymi na suchej patelni plasterkami cytryny, dzięki temu nie tylko ładnie wyglądała, ale też była jeszcze bardziej aromatyczna.
- Do przygotowania zupy można użyć też ciecierzycy z puszki lub słoika.