Jak przyrządzić królika? Przepis na pyszną potrawkę, który zawsze się sprawdza

Królik to mięso coraz częściej pojawiające się na naszych stołach. Kiedyś raczej trudno dostępny, dziś można kupić go nawet w popularnych supermarketach. Nie każdy wie jednak, jak go przyrządzić. Służymy więc niezawodnym przepisem na pyszną potrawkę.

Królik jest zaliczany do mięsa białego podobnie jak drób. Jest lekkostrawny, chudy, a jednocześnie bogaty w białko, polecany dla alergików, osób starszych, dzieci i rekonwalescentów. Dlatego często pojawia się w dietach. Przede wszystkim zaś jest to mięso bardzo smaczne. Przekonajcie się o tym, przygotowując potrawkę według naszego przepisu.

Przepis na potrawkę z królika

Składniki:

  • 1 sprawiony królik,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 niezbyt duże marchewki,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • masło,
  • sól, pieprz.

Przepis na potrawkę z królika

  1. Królika podziel na elementy, oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem, obsmaż kawałki królika, zdejmij.
  3. Na pozostałym tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Wlej 1,5 szklanki wody, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem, włóż kawałki królika.
  5. Duś pod przykryciem przez pół godziny, dodaj marchewkę pokrojoną w grube plastry, duś kolejne pół godziny.
  6. Królika ponownie wyjmij.
  7. Śmietanę przełóż do miski, dodaj kilka łyżek wytworzonego wywaru, dokładnie wymieszaj, wlej na patelnię, cały czas mieszając. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  8. Włóż królika, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut.

Rada: tak przyrządzonego królika podaliśmy z gotowanymi ziemniakami.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *