Gotową panierkę panko oczywiście można kupić, jednak nie zawsze dostaniecie ją w osiedlowym spożywczaku, poza tym przygotowując ją samodzielnie, sprytnie wykorzystasz czerstwe pieczywo. Można obtoczyć w niej mięso, ryby albo owoce morza, zawsze wychodzi pysznie.
Pochodząca z Japonii panko jest znacznie grubsza od zwykłej bułki tartej, dzięki temu panierka wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo chrupiąca. Zazwyczaj używamy jej do obtoczenia różnych przysmaków w azjatyckim stylu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić w niej schaboszczaka. Do przygotowania panko potrzebne będzie pieczywo pszenne, możesz wykorzystać je w całości – tak właśnie robimy, aby ograniczyć marnowanie – lub użyć samego białego miąższu.
Przepis na panierkę panko
Składniki:
- Pieczywo pszenne – najlepiej czerstwe, ale nie bardzo suche.
Jak zrobić panierkę panko?
- Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miksera i rozdrabniaj do chwili, aż kawałeczki będą miały wielkość około 3-5 mm.
- Rozdrobnioną bułkę wysyp na blaszkę, lekko spłaszcz dłonią, następnie przemieszaj i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Po wyciągnięciu nie przykrywaj, przestudź, następnie używaj do panierowania tak jak zwykłą bułkę tartą.
Rada: Do panko przed panierowaniem można dodać trochę wiórków kokosowych.
A tak wyglądają krewetki i kalmary smażone w domowej roboty panierce panko: