Japońska panierka panko. Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz ją w domu. PRZEPIS

Gotową panierkę panko oczywiście można kupić, jednak nie zawsze dostaniecie ją w osiedlowym spożywczaku, poza tym przygotowując ją samodzielnie, sprytnie wykorzystasz czerstwe pieczywo. Można obtoczyć w niej mięso, ryby albo owoce morza, zawsze wychodzi pysznie.

Pochodząca z Japonii panko jest znacznie grubsza od zwykłej bułki tartej, dzięki temu panierka wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo chrupiąca. Zazwyczaj używamy jej do obtoczenia różnych przysmaków w azjatyckim stylu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić w niej schaboszczaka. Do przygotowania panko potrzebne będzie pieczywo pszenne, możesz wykorzystać je w całości – tak właśnie robimy, aby ograniczyć marnowanie – lub użyć samego białego miąższu.

Przepis na panierkę panko

Składniki:

  • Pieczywo pszenne – najlepiej czerstwe, ale nie bardzo suche.

Jak zrobić panierkę panko?

  • Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miksera i rozdrabniaj do chwili, aż kawałeczki będą miały wielkość około 3-5 mm.
  • Rozdrobnioną bułkę wysyp na blaszkę, lekko spłaszcz dłonią, następnie przemieszaj i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Po wyciągnięciu nie przykrywaj, przestudź, następnie używaj do panierowania tak jak zwykłą bułkę tartą.

Rada: Do panko przed panierowaniem można dodać trochę wiórków kokosowych.

A tak wyglądają krewetki i kalmary smażone w domowej roboty panierce panko:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *