Zrobiłem wegetariańskie kebaby i sam byłem zaskoczony, jakie są dobre. Tego użyłem zamiast mięsa

Mam słabość do dobrego kebaba, więc od czasu do czasu robię go też w swojej kuchni. Wcześniej jakoś nie miałem przekonania do wersji wegetariańskiej, ale przepis z boczniakiem zamiast mięsa od razu mi się spodobał. Spróbowałem i sam byłem zaskoczony, jak pysznie wyszło.

Przepis na kebab wegetariański z boczniakiem

Składniki:

  • Opakowanie świeżych boczniaków – 250 gramów,
  • 2 łyżki hummusu – zrobionego według tego przepisu lub gotowego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • duży ząbek czosnku,
  • sos z ostrych papryczek harrisa lub inny,
  • natka pietruszki,
  • 2 placki do tortilli – gotowe lub zrobione według tego przepisu,
  • po pół łyżeczki papryki mielonej, kuminu mielonego, kurkumy i cynamonu,
  • olej,
  • sól.

– Z podanych składników przygotujesz dwa kebaby.

Jak zrobić kebab wegetariański z boczniakiem?

  1. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj lub przeciśnij przez prasę, przełóż do miseczki, dodaj jogurt i majonez, dopraw solą, wymieszaj.
  2. Boczniaki porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, przesmaż na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia, oprósz papryką mieloną, kuminem, kurkumą i cynamonem, dopraw też solą, wymieszaj, wyłącz ogień.
  3. Na każdym placku tortilli wyłóż po łyżce hummusu, na nim ułóż boczniaki, posyp cebulą pokrojoną w piórka, polej sosem czosnkowym i sosem z papryczek, posyp posiekaną natką.
  4. Placki zwiń cienko, robiąc zakładki po bokach, aby składniki nie wypadały.
  5. Kebaby zrumień na suchej patelni z każdej strony i podawaj.
@polecamprzepis Wege kebab 🌯😁 Sam nie byłem fanem, dopóki nie trafiłem na ten przepis. Zamiast mięsa są dobrze doprawione boczniaki. Pyszne! 😋 #kebab #wege #vege #gotowanie #kuchnia #przepis #mniam #kebap #polecamprzepis #smacznego ♬ Rock and Roll Session – Canal Records JP

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *