Prosty do zrobienia schab w bardzo aromatycznym sosie cebulowym. Przepis świetnie sprawdza się, gdy na gotowanie nie mam zbyt dużo czasu. To danie, które wszystkim smakuje.
Przepis na kruchy schab w sosie cebulowym
Składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego o grubości około 2 cm,
- 3 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- olej pół na pół z masłem,
- czosnek granulowany, sól, pieprz.
Jak zrobić kruchy schab w sosie cebulowym?
- Mięso oprósz solą, czosnkiem i pieprzem, zostaw na 15 minut, następnie obtocz w mące.
- Kawałki schabu lekko zrumień na mieszance masła i oleju, zdejmij, odłóż.
- Teraz na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
- Wlej wino i szklankę wody, dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Do sosu włóż kawałki schabu, duś na wolnym ogniu przez około 50 minut, w razie potrzeby podlewając wodą – sos ma wyjść lekko zawiesisty.
Rada: tak przygotowany schab podałem z kaszą jaglaną, może to być też jednak każda inna kasza, ryż czy ziemniaki na przykład w formie pure.