Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. Chrupiące i wyraziste w smaku

W tych plackach oprócz ziemniaków znajdziecie także kapustę kiszoną, dzięki której są bardzo wyraziste w smaku. Można podać je jako samodzielne danie, z dodatkiem śmietany albo zaserwować z gulaszem

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną 

Składniki: 

  • Pół kilograma ziemniaków,
  • 250 gramów kapusty kiszonej,
  • 1 jajko,
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól, pieprz.

– Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje placków.

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

  1. Kapustę włóż do rondelka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut – w tym czasie cała woda powinna wyparować, a kapusta zmięknąć.
  2. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, posól, poczekaj aż puszczą wodę, którą odlej, dociskając masę do ścianek miseczki.
  3. Do ziemniaków wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj przestudzoną kapustę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Placki smaż na oleju na ciemnozłoty kolor, po zdjęciu z patelni można przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *