W tych plackach oprócz ziemniaków znajdziecie także kapustę kiszoną, dzięki której są bardzo wyraziste w smaku. Można podać je jako samodzielne danie, z dodatkiem śmietany albo zaserwować z gulaszem.
Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Składniki:
- Pół kilograma ziemniaków,
- 250 gramów kapusty kiszonej,
- 1 jajko,
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz.
– Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje placków.
Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
- Kapustę włóż do rondelka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut – w tym czasie cała woda powinna wyparować, a kapusta zmięknąć.
- Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, posól, poczekaj aż puszczą wodę, którą odlej, dociskając masę do ścianek miseczki.
- Do ziemniaków wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj przestudzoną kapustę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Placki smaż na oleju na ciemnozłoty kolor, po zdjęciu z patelni można przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.