To jeden z tych przepisów, który wymaga minimum czasu, a daje maksimum smaku. Kremowy sos z szynką dojrzewającą i pomidorkami jest doskonały po wymieszaniu z makaronem.
Przepis na kremowy sos z szynką dojrzewającą i pomidorkami
Składniki:
- 100 gramów cienko krojonej szynki dojrzewającej – np. prosciutto,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
- 250 gramów makaronu – użyłem pappardelle,
- oliwa,
- sól, pieprz.
– Składniki na 2 porcje.
Jak zrobić kremowy sos do makaronu z szynką i pomidorkami?
- Makaron ugotuj al dente, odcedź, zachowaj około pół szklanki wody z gotowania.
- Dwa plasterki szynki pokrój drobno, wrzuć na suchą patelnię i praż przez kilka minut, szynkę zdejmij, odłóż.
- Teraz na patelnię wlej odrobinę oleju, wrzuć pozostałą szynkę porwaną w mniejsze kawałki, smaż minutę, dorzuć posiekany czosnek i pomidorki przekrojone na pół, smaż jeszcze 3 minuty.
- Wlej śmietankę, zagotuj, dodaj ser, gotuj przez 2 minuty, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dorzuć makaron, wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze pół minuty. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
- Makaron wyłóż na talerze, posyp uprażoną szynką i odrobiną startego sera.