Naleśniki bardzo jagodowe z serem i sosem. Świetny deser albo obiad na słodko. PRZEPIS

Wyglądają niesamowicie i smakują nieziemsko. Są podwójnie jagodowe, połowę owoców użyliśmy do przygotowania farszu, z drugiej zrobiliśmy sos. Prawdziwa jagodowa rozkosz.

Przepis na naleśniki z serem i jagodami

  • Około 8 naleśników zrobionych według tego przepisu,
  • 500 gramów świeżych jagód,
  • 400 gramów twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić naleśniki z serem i jagodami?

  1. Jagody dokładnie umyj – przeczytaj, jak zrobić to najlepiej.
  2. Przełóż do garnka, dodaj cukier, postaw na ogniu, zagotuj.
  3. Gotuj bez pokrywki, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
  4. Twaróg przełóż do miski.
  5. Przy pomocy łyżki wyjmij mniej więcej połowę jagód i kilka łyżek wytworzonego soku, dodaj do twarogu i rozgnieć przy pomocy widelca, następnie dobrze wymieszaj.
  6. W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę ziemniaczaną, wlej do pozostałych w garnku jagód i mieszając, zagotuj. Sos zgęstnieje.
  7. Na każdego naleśnika nakładaj dużą łyżkę farszu, złóż w trójkąty lub po prostu zwiń w rulon.
  8. Podawaj polane sosem i posypane cukrem pudrem.

Naleśniki – przepisy

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *