Wyglądają niesamowicie i smakują nieziemsko. Są podwójnie jagodowe, połowę owoców użyliśmy do przygotowania farszu, z drugiej zrobiliśmy sos. Prawdziwa jagodowa rozkosz.
Przepis na naleśniki z serem i jagodami
- Około 8 naleśników zrobionych według tego przepisu,
- 500 gramów świeżych jagód,
- 400 gramów twarogu półtłustego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić naleśniki z serem i jagodami?
- Jagody dokładnie umyj – przeczytaj, jak zrobić to najlepiej.
- Przełóż do garnka, dodaj cukier, postaw na ogniu, zagotuj.
- Gotuj bez pokrywki, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
- Twaróg przełóż do miski.
- Przy pomocy łyżki wyjmij mniej więcej połowę jagód i kilka łyżek wytworzonego soku, dodaj do twarogu i rozgnieć przy pomocy widelca, następnie dobrze wymieszaj.
- W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę ziemniaczaną, wlej do pozostałych w garnku jagód i mieszając, zagotuj. Sos zgęstnieje.
- Na każdego naleśnika nakładaj dużą łyżkę farszu, złóż w trójkąty lub po prostu zwiń w rulon.
- Podawaj polane sosem i posypane cukrem pudrem.