Aromatyczny pasztet, a nim równie pyszna galaretka tworzą razem doskonałą przekąskę. Robimy przy okazji gotowania rosołu, sprytnie wykorzystując mięso i warzywa.
Przepis na pasztet z galaretką
Składniki:
- Około kilograma ugotowanego mięsa z rosołu – tym razem użyliśmy wołowiny, kurczaka i indyka,
- 2 marchewki z rosołu, można dorzucić też seler czy pietruszkę,
- 2 duże cebule,
- 1 jajko,
- 3 chochle rosołu,
- płaska łyżka żelatyny,
- sól, pieprz.
Jak zrobić pasztet z galaretką?
- Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju.
- Mięso oddziel od kości i chrząstek, zmiel razem ze skórkami, warzywami i cebulą na grubych oczkach.
- Farsz dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wbij jajko, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
- Masę wyłóż do foremki, piecz w temp. 200 stopni przez 30 minut.
- Rosół zagotuj, wyłącz ogień, wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wylej na wyciągnięty z piecza pasztet.
- Całość ostudź, następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby rosół zamienił się w galaretkę. Krój na plastry i podawaj.
Rada: tak zrobiony pasztet doskonale smakuje z chrzanem.