Pasztet z galaretką. Najpierw pieczony, potem zalany rosołem. Doskonała przekąska

Aromatyczny pasztet, a nim równie pyszna galaretka tworzą razem doskonałą przekąskę. Robimy przy okazji gotowania rosołu, sprytnie wykorzystując mięso i warzywa.

Przepis na pasztet z galaretką

Składniki:

  • Około kilograma ugotowanego mięsa z rosołu – tym razem użyliśmy wołowiny, kurczaka i indyka,
  • 2 marchewki z rosołu, można dorzucić też seler czy pietruszkę,
  • 2 duże cebule,
  • 1 jajko,
  • 3 chochle rosołu,
  • płaska łyżka żelatyny,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pasztet z galaretką?

  1. Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju.
  2. Mięso oddziel od kości i chrząstek, zmiel razem ze skórkami, warzywami i cebulą na grubych oczkach.
  3. Farsz dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wbij jajko, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
  4. Masę wyłóż do foremki, piecz w temp. 200 stopni przez 30 minut.
  5. Rosół zagotuj, wyłącz ogień, wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wylej na wyciągnięty z piecza pasztet.
  6. Całość ostudź, następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby rosół zamienił się w galaretkę. Krój na plastry i podawaj.

Rada: tak zrobiony pasztet doskonale smakuje z chrzanem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *