Do ciasta dodałem pieczarki przesmażone z cebulą. Wyszło z tego coś niesamowicie pysznego. Te grube racuchy są świetne nawet na zimno.
Przepis na puszyste racuchy z pieczarkami
Składniki:
- 350 gramów mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 1 jajko,
- 15 gramów świeżych drożdży,
- 250 gramów pieczarek,
- 1 większa cebula,
- olej pół na pół z masłem do smażenia,
- sól, pieprz.
Jak zrobić puszyste racuchy z pieczarkami?
- Drożdże wkrusz do miski, wlej mleko w temperaturze pokojowej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
- Wsyp mąkę, wbij jajko, wymieszaj na jednolitą masę, odstaw na 2 godziny – ciasto powinno być bardzo gęste.
- Pieczarki zetrzyj dna dużych oczkach, cebulę posiekaj, zrumień razem na odrobinie oleju.
- Pieczarki i cebulę dodaj do ciasta, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej z masłem, łyżką wykładaj porcje ciasta, smaż na ciemnozłoty kolor z każdej strony, po zdjęciu z patelni połóż na chwilę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.