Puszyste racuchy z pieczarkami

Do ciasta dodałem pieczarki przesmażone z cebulą. Wyszło z tego coś niesamowicie pysznego. Te grube racuchy są świetne nawet na zimno.

Przepis na puszyste racuchy z pieczarkami

Składniki:

  • 350 gramów mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • 250 gramów pieczarek,
  • 1 większa cebula,
  • olej pół na pół z masłem do smażenia,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić puszyste racuchy z pieczarkami?

  1. Drożdże wkrusz do miski, wlej mleko w temperaturze pokojowej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Wsyp mąkę, wbij jajko, wymieszaj na jednolitą masę, odstaw na 2 godziny – ciasto powinno być bardzo gęste.
  3. Pieczarki zetrzyj dna dużych oczkach, cebulę posiekaj, zrumień razem na odrobinie oleju.
  4. Pieczarki i cebulę dodaj do ciasta, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej z masłem, łyżką wykładaj porcje ciasta, smaż na ciemnozłoty kolor z każdej strony, po zdjęciu z patelni połóż na chwilę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *