Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Pyszne danie, zaskakująco proste do zrobienia

Jeden z najlepszych przepisów na polędwiczki wieprzowe. Z kurkami komponują się doskonale. Przepis jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa,
  • 200 gramów świeżych kurek,
  • pół dużej cebuli ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • masło,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?

  1. Polędwiczkę oczyść z błon, przełóż do miski, dodaj roztarty z solą czosnek, wlej 2 łyżki oleju, oprósz solą i pieprzem, natrzyj, odstaw do zamarynowania – minimum na godzinę 
  2. Na patelni rozgrzej trochę masła i oleju, smaż polędwiczkę na małym ogniu pod przykryciem, obracając na każdą ze stron, przez około 12-15 minut – ostatnie dwie minuty bez przykrycia. Zdejmij na talerz, odłóż.
  3. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i oczyszczone kurki, smaż do lekkiego zrumienienia.
  4. Śmietankę rozrób z 200 ml wody i mąką – dopilnuj, aby nie było grudek.
  5. Wlej na patelnię, od razu mieszając, zagotuj,
  6. Sos dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę, trzymaj na ogniu 2-3 minuty.
  7. Polędwiczkę pokrój w grube plastry, soki, które wyciekły, wlej do sosu.
  8. Kawałki polędwiczki włóż do sosu i podawaj.

Przepis wideo:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *