Jeden z najlepszych przepisów na polędwiczki wieprzowe. Z kurkami komponują się doskonale. Przepis jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa,
- 200 gramów świeżych kurek,
- pół dużej cebuli ,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- natka pietruszki,
- płaska łyżka mąki pszennej,
- masło,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?
- Polędwiczkę oczyść z błon, przełóż do miski, dodaj roztarty z solą czosnek, wlej 2 łyżki oleju, oprósz solą i pieprzem, natrzyj, odstaw do zamarynowania – minimum na godzinę
- Na patelni rozgrzej trochę masła i oleju, smaż polędwiczkę na małym ogniu pod przykryciem, obracając na każdą ze stron, przez około 12-15 minut – ostatnie dwie minuty bez przykrycia. Zdejmij na talerz, odłóż.
- Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i oczyszczone kurki, smaż do lekkiego zrumienienia.
- Śmietankę rozrób z 200 ml wody i mąką – dopilnuj, aby nie było grudek.
- Wlej na patelnię, od razu mieszając, zagotuj,
- Sos dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę, trzymaj na ogniu 2-3 minuty.
- Polędwiczkę pokrój w grube plastry, soki, które wyciekły, wlej do sosu.
- Kawałki polędwiczki włóż do sosu i podawaj.
Przepis wideo: