Czosndogi czyli zapiekane hot dogi z bagietek czosnkowych

Czasami zdarza się, że zupełnie nie masz czasu na siedzenie w kuchni, a trzeba coś podać dla kilku osób. Mam bardzo fajny przepis, który doskonale sprawdzi się w takich sytuacjach. To czosndogi, czyli hot dogi zrobione z bagietek czosnkowych. Przygotowanie zajmuje 15 minut, pieczenie drugie tyle i mamy mnóstwo dobrego jedzenia.

Przepis na czosndogi

Składniki: 

  • 3 gotowe bagietki czosnkowe do dopieczenia – kupisz w większości supermarketów,
  • 6 parówek lub kiełbasek o podobnym kształcie,
  • 150 gramów startego żółtego sera,
  • 3 większe cebule, 
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • musztarda,
  • ketchup,
  • opcjonalnie zielona cebulka i chili do podania.

Jak zrobić czosndogi?

  1. Cebulę pokrój w pióra, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, wlej ćwierć szklanki wody, posól, przykryj, duś do odparowania wody, potem smaż (również pod przykryciem, co jakiś czas mieszając), aż lekko się zrumieni.
  2. Bagietki natnij wzdłuż, zatrzymując nóż na wysokości około 1 cm od deski.
  3. Delikatnie rozchyl, posmaruj musztardą, wyłóż większość sera, polej ketchupem, wyłóż po dwie parówki, posyp pozostałym serem.
  4. Na czosndogi wyłóż zrumienioną cebulę.
  5. Zapiekaj w temp. 200 stopni przez 12-15 minut.
  6. Posyp posiekaną zieloną cebulką i plasterkami chili. Od razu podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *