Czasami zdarza się, że zupełnie nie masz czasu na siedzenie w kuchni, a trzeba coś podać dla kilku osób. Mam bardzo fajny przepis, który doskonale sprawdzi się w takich sytuacjach. To czosndogi, czyli hot dogi zrobione z bagietek czosnkowych. Przygotowanie zajmuje 15 minut, pieczenie drugie tyle i mamy mnóstwo dobrego jedzenia.
Przepis na czosndogi
Składniki:
- 3 gotowe bagietki czosnkowe do dopieczenia – kupisz w większości supermarketów,
- 6 parówek lub kiełbasek o podobnym kształcie,
- 150 gramów startego żółtego sera,
- 3 większe cebule,
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- musztarda,
- ketchup,
- opcjonalnie zielona cebulka i chili do podania.
Jak zrobić czosndogi?
- Cebulę pokrój w pióra, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, wlej ćwierć szklanki wody, posól, przykryj, duś do odparowania wody, potem smaż (również pod przykryciem, co jakiś czas mieszając), aż lekko się zrumieni.
- Bagietki natnij wzdłuż, zatrzymując nóż na wysokości około 1 cm od deski.
- Delikatnie rozchyl, posmaruj musztardą, wyłóż większość sera, polej ketchupem, wyłóż po dwie parówki, posyp pozostałym serem.
- Na czosndogi wyłóż zrumienioną cebulę.
- Zapiekaj w temp. 200 stopni przez 12-15 minut.
- Posyp posiekaną zieloną cebulką i plasterkami chili. Od razu podawaj.