Smakuje świetnie zaraz po wyjęciu z piekarnika jako danie obiadowe, a po schłodzeniu staje się pyszną wędliną, którą można kroić w cieniutkie plasterki. Mamy przepis na pyszną roladę czosnkową ze schabu.
Przepis na roladę czosnkową ze schabu
Składniki:
- Około 1,3 kilogramowy kawałek schabu wieprzowego,
- 8 ząbków czosnku,
- 200 gramów słoniny – można użyć też tłustego boczku,
- duża cebula,
- sól, pieprz.
Jak zrobić roladę czosnkową ze schabu?
- Schab rozkrój na płat, prowadząc nóż po kształcie ślimaka, aby stopniowo rozkładać mięso. Następnie rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
- Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę krawędzią noża lub widelcem.
- Pastą natrzyj mięso.
- Słoninę pokrój w jak najcieńsze plasterki, którymi obłóż plat schabu.
- Zwiń ciasno w roladę, następnie zwiąż sznurkiem.
- Roladę włóż do brytfanki, obok połóż przekrojoną cebulę.
- Piecz pod przykryciem w temp. 200 stopni przez godzinę, odkryj i piecz kolejną godzinę.
- Po wyciu z piekarnika odstaw na kilka minut, następnie rozwiń sznurek i krój na plasterki.
- Podawaj z sosem własnym, który wytworzył się podczas pieczenia. Można go również zmiksować razem z cebulą, a następnie zagęścić mąką.