Rolada czosnkowa ze schabu. Można podać na obiad albo na zimno jak wędlinę. PRZEPIS

Smakuje świetnie zaraz po wyjęciu z piekarnika jako danie obiadowe, a po schłodzeniu staje się pyszną wędliną, którą można kroić w cieniutkie plasterki. Mamy przepis na pyszną roladę czosnkową ze schabu.

Przepis na roladę czosnkową ze schabu

Składniki:

  • Około 1,3 kilogramowy kawałek schabu wieprzowego,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 200 gramów słoniny – można użyć też tłustego boczku,
  • duża cebula,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić roladę czosnkową ze schabu?

  1. Schab rozkrój na płat, prowadząc nóż po kształcie ślimaka, aby stopniowo rozkładać mięso. Następnie rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.

    Rozkrojony i rozbity płat schabu.
  2. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę krawędzią noża lub widelcem.
  3. Pastą natrzyj mięso.
  4. Słoninę pokrój w jak najcieńsze plasterki, którymi obłóż plat schabu.
  5. Zwiń ciasno w roladę, następnie zwiąż sznurkiem.

    Zwinięta rolada przed zawiązaniem.
  6. Roladę włóż do brytfanki, obok połóż przekrojoną cebulę.
  7. Piecz pod przykryciem w temp. 200 stopni przez godzinę, odkryj i piecz kolejną godzinę.
  8. Po wyciu z piekarnika odstaw na kilka minut, następnie rozwiń sznurek i krój na plasterki.
  9. Podawaj z sosem własnym, który wytworzył się podczas pieczenia. Można go również zmiksować razem z cebulą, a następnie zagęścić mąką.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *