Mini pączki serowe. Takie na dwa gryzy, z dżemem albo konfiturą są bajecznie pyszne. PRZEPIS

Prosty przepis na rozkosznie pyszne mini pączki serowe. Są akurat na dwa gryzy, mięciutkie w środku, można jeść je tylko z cukrem pudrem, ale najpyszniejsze są jeszcze ciepłe z dżemem lub konfiturą. Zjesz jednego i od razu sięgniesz po drugiego, a potem następnego… To jedyna ich wada.

Przepis na mini pączki serowe

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • 60 gramów cukru,
  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów twarogu półtłustego,
  • olej do smażenia,
  • do posypania cukier puder.

Jak zrobić mini pączki serowe?

  1. Do miski wlej lekko ciepłe mleko, dodaj drożdże, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wbij jajko, wsyp mąkę, cukier, dodaj pokruszony twaróg. Dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw na godzinę.
  2. Z ciasta oprószonymi mąką dłońmi odrywaj kawałki mniejsze od piłeczki pingpongowej, delikatnie formuj kulki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w środku.

    Pączki w trakcie smażenia.
  3. Smaż na niezbyt gorącym oleju, aby temperatura zdążyła dotrzeć do wewnątrz, zanim pączki się zrumienią. Oleju powinno być co najmniej tyle, aby kuleczki były zanurzone do połowy. Gdy zrobią się ciemnozłote, przewróć i smaż drugą stronę również na ciemnozłoty kolor.
  4. Zdejmij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, gdy przestygną, podawaj posypane cukrem pudrem dodatkiem dżemu lub konfitury.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *