Sałatka Cezar z boczniakami zamiast kurczaka

W tej wersji sałatki Cezar zamiast kurczaka, jak w klasycznym przepisie, pojawiają się boczniaki, które równie dobrze zgrywają się z pozostałymi składnikami.

Przepis na sałatkę Cezar z boczniakami

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej,
  • opakowanie świeżych boczniaków – zwykle 250 gramów,
  • 4 łyżki dobrego majonezu,
  • 4 fileciki anchovies – można pominąć, wówczas sałatka będzie wegetariańska,
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • twardy ser dojrzewający – parmezan lub podobny,
  • do podania grzanka z bagietki,
  • olej,
  • pieprz.

Jak zrobić sałatkę Cezar z boczniakami?

  1. Boczniaki pokrój na paseczki, posól, przesmaż do lekkiego zrumienienia, po zdjęciu z patelni połóż na papierowy ręcznik.
  2. Fileciki i czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj krawędzią noża lub widelcem, przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj sok z cytryny i majonez, wymieszaj.
  4. Teraz do miski włóż liście sałaty i połowę usmażonych boczniaków, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  5. Porcje sałatki wyłóż na talerze, posyp pozostałymi boczniakami i startym serem. Podawaj ze zrumienioną bagietką.

 

Wypróbuj też przepis na klasyczną sałatkę Cezar z kurczakiem:

Sałatka Cezar. W pełni zasługuje na swoją sławę [PRZEPIS]

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *