W tej wersji sałatki Cezar zamiast kurczaka, jak w klasycznym przepisie, pojawiają się boczniaki, które równie dobrze zgrywają się z pozostałymi składnikami.
Przepis na sałatkę Cezar z boczniakami
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- opakowanie świeżych boczniaków – zwykle 250 gramów,
- 4 łyżki dobrego majonezu,
- 4 fileciki anchovies – można pominąć, wówczas sałatka będzie wegetariańska,
- 1 większy ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- twardy ser dojrzewający – parmezan lub podobny,
- do podania grzanka z bagietki,
- olej,
- pieprz.
Jak zrobić sałatkę Cezar z boczniakami?
- Boczniaki pokrój na paseczki, posól, przesmaż do lekkiego zrumienienia, po zdjęciu z patelni połóż na papierowy ręcznik.
- Fileciki i czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj krawędzią noża lub widelcem, przełóż do dużej miski.
- Dodaj sok z cytryny i majonez, wymieszaj.
- Teraz do miski włóż liście sałaty i połowę usmażonych boczniaków, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Porcje sałatki wyłóż na talerze, posyp pozostałymi boczniakami i startym serem. Podawaj ze zrumienioną bagietką.
Wypróbuj też przepis na klasyczną sałatkę Cezar z kurczakiem: