Przypomina bardzo fasolkę po bretońsku, ale nie ma w niej ani grama kiełbasy czy boczku. Świetnie zastępuje je tofu, a papryka wędzona sprawia, że potrawa ma wspaniały aromat.
Przepis na wegańską fasolkę w sosie pomidorowym z tofu
Składniki:
- 500 gramów fasoli „piękny Jaś”,
- 3 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 kostki tofu (najlepiej wędzonego) – łącznie 360 gramów,
- kopiasta łyżka papryki wędzonej mielonej,
- 700 ml passaty,
- olej,
- mały pęczek natki pietruszki,
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić wegańską fasolkę w sosie pomidorowym z tofu?
- Fasolę zalej wodą, mocz przez 12 godzin, odlej wodę, wlej około litra świeżej, dodaj wszystkie przyprawy, gotuj pod przykryciem aż fasola zmięknie – zwykle nieco ponad godzinę.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj tofu pokrojone w kostkę, smaż nadal, często mieszając, do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
- Dodaj paprykę mieloną, wymieszaj.
- Zawartość patelni dodaj do garnka z ugotowaną fasolą, gotuj wszystko razem jeszcze przez 10 minut, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wypróbuj też przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku:
Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza