Wegańska fasolka z w sosie pomidorowym z tofu

Przypomina bardzo fasolkę po bretońsku, ale nie ma w niej ani grama kiełbasy czy boczku. Świetnie zastępuje je tofu, a papryka wędzona sprawia, że potrawa ma wspaniały aromat.

Przepis na wegańską fasolkę w sosie pomidorowym z tofu

Składniki:

  • 500 gramów fasoli „piękny Jaś”,
  • 3 duże cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 kostki tofu (najlepiej wędzonego) – łącznie 360 gramów,
  • kopiasta łyżka papryki wędzonej mielonej,
  • 700 ml passaty,
  • olej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić wegańską fasolkę w sosie pomidorowym z tofu?

  1. Fasolę zalej wodą, mocz przez 12 godzin, odlej wodę, wlej około litra świeżej, dodaj wszystkie przyprawy, gotuj pod przykryciem aż fasola zmięknie – zwykle nieco ponad godzinę.
  2. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj tofu pokrojone w kostkę, smaż nadal, często mieszając, do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
  3. Dodaj paprykę mieloną, wymieszaj.
  4. Zawartość patelni dodaj do garnka z ugotowaną fasolą, gotuj wszystko razem jeszcze przez 10 minut, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku:

Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *