No mamy pierwszy naprawdę upalny dzień tej wiosny. Gdy czujesz, że talerz gorącej zupy to nie najlepszy pomysł, na ratunek przychodzą sałatki. Na lekki, a jednocześnie sycący obiad idealnie sprawdzi się nicejska z jajkiem i tuńczykiem.
Przepis na sałatkę nicejską z jajkiem i tuńczykiem
Składniki: główka sałaty rzymskiej (może być też inna, na przykład lodowa), 4 jajka ugotowane na twardo, puszka tuńczyka w kawałkach, 3-4 pomidory, 1 czerwona cebula, garść oliwek. Na sos łyżka musztardy dijon (lub innej gładkiej), około 8 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, pieprz, sól.
Zrób tak: zaczynamy od sosu. W miseczce wymieszaj musztardę i ocet, następnie, energicznie mieszając rózgą, powoli wlewaj oliwę. Sos powinien nabrać konsystencji emulsji. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, jajka i pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w pióra. Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwki i tuńczyka, polej równomiernie dressingiem i od razu podawaj.
Rada: sałatka nicejka bardzo fajnie smakuje w parze z pszennym chlebem lub grzanką.
Brakuje fasolki szparagowej!