Po solidnej porcji takiego śniadania głód nie dopadnie was przynajmniej przez pierwszą połowę dnia. Przygotowaliśmy klasyczny angielski zestaw z kiełbaskami, bekonem, fasolką, pomidorem, jajkami i pieczarkami. Powinny być też pszenne tosty z masłem, ale tym razem postawiliśmy na wersję keto. To śniadanie naprawdę potrafi postawić na nogi i jest po prostu pyszne.
Przepis na śniadanie angielskie
Składniki:
- Fasolka przygotowana według tego przepisu lub fasolka w sosie pomidorowym w puszcze – Anglicy bardzo często używają właśnie takiej,
- surowa biała kiełbasa – najbardziej przypomina angielskie kiełbaski,
- angielski bekon lub boczek wędzony w plastrach,
- pomidory,
- jajka,
- pieczarki,
- bardzo często w English breakfast pojawia się też black pudding, czyli angielska kaszanka.
Nie podajemy ilości składników, gdyż można dobrać je według własnych potrzeb.
Jak zrobić śniadanie angielskie?
- Fasolkę pogrzej.
- Bekon zrumień z obu stron razem z kiełbaskami ugotowanymi wcześniej w wodzie, zdejmij z patelni.
- Jeśli z bekonu nie wytopił się tłuszcz, wlej trochę oleju.
- Teraz na patelni przesmaż pieczarki – małe w całości, większe przekrojone. Połóż też przekrojone pomidory. Oprósz solą.
- Na koniec usmaż jajka sadzone – najlepiej, aby żółtko pozostało półpłynne.
- Na każdy talerz wyłóż porcję fasolki, plastry bekonu, pieczarki, połówkę pomidora i jajko lub podaj wszystko na jednym dużym talerzu, aby każdy nałożył sobie to, na co ma ochotę.
- Osobno podaj tosty.



Mega angielskie śniadanie! 🙂
piękne nowoczesne, bowle są trendy. Więcej bowli na kulinarnej