Domowo, jak u mamy, zawsze pysznie i od serca. Takie jedzenie lubimy najbardziej i nic nigdy go nie przebije. Gulasz z łopatki wieprzowej, buraczki i kasza jęczmienna zdecydowanie się do niego zalicza. Po prostu pysznie.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki:
- Około 1,2 kilogramowy kawałek łopatki wieprzowej,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka papryki słodkiej w proszku,
- łyżka mąki pszennej,
- olej,
- majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?
- Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, następnie w kostkę,
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso w taki sposób, aby każdy kawałek przylegał do dna, smaż na dość dużym ogniu bez mieszania przez około 5 minut – dzięki temu mięso się zamknie i puści mniej wody, jeśli się pojawiła, należ ją odparować.
- Dodaj posiekaną cebulę, smaż dalej, tym razem często mieszając, przez kolejne 5-7 minut, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejną minutę.
- Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
- Dodaj majeranek, liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem, wlej około 3 szklanek wody, wymieszaj, przykryj, duś przez godzinę.
- Po tym czasie uzupełnij wodę, która wyparowała.
- W połowie szklanki wody dokładnie rozrób mąkę pszenną – dopilnuj, aby nie było grudek. Wlej do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje.
- Gulasz podaliśmy z buraczkami, które zrobiliśmy według tego przepisu oraz ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną – zawsze przygotowujemy ją tym sposobem.
Oj tak, jak gulasz to tylko z kasza jęczmienną:) I najlepiej z buraczkami:P Idealny obiad:)
W przepisie jest żeby dodać czosnek a potem w przygotowaniu wogole o tym czosnku nie wspomniane, czyli co z tym czosnkuem?
Przepis uzupełniony, dzięki, że napisałaś 🙂