Pochodzą ze wschodu, ich główny składnik to świeży twaróg, są bardzo proste w przygotowaniu i tak pyszne, że u nas znikają zaraz po zdjęciu z patelni. Syrniczki lub też po prostu serniczki najbardziej lubimy z dżemem lub marmoladą, a w sezonie ze świeżymi owocami.
Przepis na syrniczki
Składniki:
- 250 gramów świeżego twarogu (zwyczajny, nie mielony) – najlepiej półtłustego,
- 1 duże jajko,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- olej do smażenia.
Jak zrobić syrniczki?
- Twaróg przełóż do miski, dodaj mąkę, cukier, wbij jajko, wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Na blat wysyp trochę mąki, przełóż ciasto, uformuj z niego wałek, następnie pokrój na około 5 cm plastry, każdy spłaszcz, formując placuszek.
- Smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony – aż placuszki zrobią się ciemnozłote. Syrniczki podaliśmy z dżemem truskawkowym.
Ok, ale lepsze polskie małdrzyki zamiast wschodnich syrniczków