Syrniczki, czyli niezwykle pyszne i proste do zrobienia placuszki twarogowe. PRZEPIS

Pochodzą ze wschodu, ich główny składnik to świeży twaróg, są bardzo proste w przygotowaniu i tak pyszne, że u nas znikają zaraz po zdjęciu z patelni. Syrniczki lub też po prostu serniczki najbardziej lubimy z dżemem lub marmoladą, a w sezonie ze świeżymi owocami.

Przepis na syrniczki

Składniki:

  • 250 gramów świeżego twarogu (zwyczajny, nie mielony) – najlepiej półtłustego,
  • 1 duże jajko,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić syrniczki?

  1. Twaróg przełóż do miski, dodaj mąkę, cukier, wbij jajko, wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

    Gotowa masa na syrniczki.
  2. Na blat wysyp trochę mąki, przełóż ciasto, uformuj z niego wałek, następnie pokrój na około 5 cm plastry, każdy spłaszcz, formując placuszek.

    Ciasto w trakcie dzielenia na porcje.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony – aż placuszki zrobią się ciemnozłote. Syrniczki podaliśmy z dżemem truskawkowym.

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Ok, ale lepsze polskie małdrzyki zamiast wschodnich syrniczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *