Szparagi to po prostu bardzo pyszne warzywo, dlatego bardzo lubimy przepisy, w których grają one rolę główną. Zrobione z bułką tartą to królestwo prostoty. Świetne danie warzywne lub dodatek obiadowy.
Przepis na szparagi z bułką tartą
Składniki: pęczek zielonych szparagów, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia pół na pół z masłem.
Jak zrobić szparagi z bułką tartą?
- Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody, na około 2-3 minuty, odcedź, przełóż do miski, przestudź.
- Do szparagów wbij jajko, delikatnie wymieszaj, wsyp bułkę tartą, dopraw pieprzem ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i masło (nie za dużo), wrzuć szparagi, smaż kilka minut często, ale delikatnie mieszając – najlepiej robić to poprzez potrząsanie patelnią.
- Gdy bułka się zrumieni, zdejmij z patelni i od razu podawaj.
Rada: tym razem szparagi podaliśmy z jajkami sadzonymi, razem tworzą wspaniałe, letnie danie.



Wyglądają rewelacyjnie