Jedno z naszych ulubionych wegańskich dań z tofu w roli głównej. Świetnie łączy się ono z brokułem i słonością sosu sojowego, a całość dopełnia uprażony sezam.
Przepis na tofu z brokułami i sosem sojowym
Składniki:
- 1 brokuł,
- 200 gramów tofu,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- około 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
- olej,
- uprażony sezam do posypania dania na talerzach.
Jak zrobić tofu z brokułami?
- Brokuł podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku, gotuj pod przykryciem 3 minuty – żeby zrobił się półtwardy, odcedź.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojone w kostkę tofu, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w połowie szklanki ciepłej wody.
- Na patelnię dorzuć brokuły, wymieszaj, wlej wodę z mąką i od razu wymieszaj, dopraw sosem sojowym, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, cały czas delikatnie mieszając. Podawaj od razu, już na talerzach posypując uprażonym sezamem.