Tofu z brokułami i sosem sojowym. Świetne wegańskie danie w azjatyckim stylu. PRZEPIS

Jedno z naszych ulubionych wegańskich dań z tofu w roli głównej. Świetnie łączy się ono z brokułem i słonością sosu sojowego, a całość dopełnia uprażony sezam.

Przepis na tofu z brokułami i sosem sojowym

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 200 gramów tofu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • około 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • olej,
  • uprażony sezam do posypania dania na talerzach.

Jak zrobić tofu z brokułami?

  1. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku, gotuj pod przykryciem 3 minuty – żeby zrobił się półtwardy, odcedź.
  2. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojone w kostkę tofu, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w połowie szklanki ciepłej wody.
  4. Na patelnię dorzuć brokuły, wymieszaj, wlej wodę z mąką i od razu wymieszaj, dopraw sosem sojowym, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, cały czas delikatnie mieszając. Podawaj od razu, już na talerzach posypując uprażonym sezamem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *